Dnevni trolist aktivnosti somborske Gradske biblioteke "Karlo Bijelicki"

* SAOPŠTENjE O REZULTATIMA KONKURSA ZA DRUGU KNjIGU AUTORA MLAĐIH OD 35 GODINA U OKVIRU SOMBORSKOG KNjIŽEVNOG FESTIVALA ZA 2018. GODINU

Somborski književni festival i Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ u Somboru u novembru 2017. godine raspisali su konkurs za drugu knjigu autora do 35 godina. Prema propozicijama konkursa, rukopisi su slati pod šifrom. Konkurs je zaključen 1. marta ove godine.

 

Na konkurs je pristigao 21 rukopis. Žiri, koji je zasedao u sastavu Tamara Babić, Branislav Živanović i Dragan Babić, nakon višestrukog čitanja i diskusije, izdvojio je tri rukopisa koji su se nametnula svojom zrelošću, idejnom zaokruženošću i celovitošću:

  • Testament Marije Vasić,
  • U zemlji stakla Jelene Obradović i
  • Pitomi divlji pas Katarine Mitrović.

 U narednoj seriji razmatranja, žiri je jednoglasno odlučio da na konkursu Trećeg Somborskog književnog festivala nagradi rukopis Pitomi divlji pas Katarine Mitrović.

 Nagrada, koja se sastoji iz štampanja nagrađenog rukopisa, biće uručena tokom Somborskog književnog festivala, koji će se biti održan 11. i 12. maja.

Katarina Mitrović (Beograd, 1991), studirala je srpsku književnost i jezik na Filološkom fakultetu, a trenutno je na četvrtoj godini dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njena celovečernja drama Kidanje izabrana je kao jedna od pet najboljih na Hartefaktovom konkursu za najbolji regionalni savremeni angažovani dramski tekst 2016. godine. Objavila je zbirku poezije Utroba u okviru edicije „Prva knjiga“ Matice srpske za 2017. godinu.

Rukopis Pitomi divlji pas oblikovao se nepunih godinu dana nakon autorkinog pesničkog prvenca, ali dokazuje nedvosmislen napredak u odnosu na zbirku Utroba. Baštineći moderni urbani senzibilitet novije pesničke generacije, autorka istupa van granica sopstva i istraživanja presudnih momenata lične stvarnosti u jedan otvoreniji svet, gde komunicira sa svojom okolinom i ljudima u njoj. Ona izražava začuđenost čudnovatošću aktuelnog trenutka, no ne beži od njega, već hrli ka novim iskustvima i drugačijoj poetici, dok njen rukopis odlikuju obimne pesme bez formalne podele na strofe i cikluse. Trideset sedam pesama oblikuju sadržajnu sliku svakodnevice mlade osobe koja se izražava modernim jezikom kojim provejavaju aktuelni tropi, komentari najnovijih društvenih događaja i lični stav o urbanom prostoru u kojem se odigrava jedini život koji je danas moguć.

******

* Poziv na predstavljanje vizuelne zbirke poetičnih misli

U šapatu titraj  Nine Novak Oiseau

u utorak, 10. aprila, u 18 časova

(Gradska biblioteka Karlo Bijelicki, Dečje odeljenje, Trg cara Lazara broj 3)

Veče reči. Veče muzike. Veče putovanja po prirodi i dubinama čovekovog emotivnog sveta. Veče za dušu. Upravo te reči najbolje opisuju projekt U šapatu titraj pesnikinje, spisateljice, kantautorke, kritičarke i muzičke novinarke Nine Novak Oiseau.

Autorka u svom delu U šapatu titraj pretvara u reči neprimetne detalje iz sveta prirode i uz pomoć zaboravljenih životnih mudrosti, skrivenih iza stihova, putuje po dubinama postojanja. Na svoj suptilan način slavi sitnice, kao što su klas žita, list drveta ili kap vode, koji u današnje vreme ostaju zanemareni, iako se upravo u njima skrivaju izuzetne vrednosti koje u suštini predstavljaju izvor života. Već i sam naslov razotkriva da se radi o misaonim stihovima, nastalima u trenu i u šapatu, mada se iza njih kriju egzistencijalna pitanja te poruke koje u ljudima bude treperenje. Vizuelnu zbirku i čitanje stihova na večerima Nina Novak Oiseau nadograđuje video-animacijom grafičke dizajnerke Neže Trobec i muzikom bubnjara, kompozitora i pedagoga Aleša Rendlea, inače redovnog člana Big Banda RTV Slovenija.

Neža Trobec poetične je misli i likovno prikazala, a svojim radovima još dodatno naglašava malenkosti obuhvaćene u stihovima, zbog čega čitalac zaista dobija mogućnost vraćanja ka pojedinim mislima kako bi o porukama mogao razmisliti i razmišljati, a istovremeno i produbiti svoj odnos kako sa prirodom, tako i sa sobom. Stihove i njihove likovne prikaze prate reči priznatog kompozitora, muzičara i fotografa Lada Jakše.

U programu učestvuju Nina Novak Oiseau, autorka i Nataša Turkić, vd direkotorica Biblioteke.

*****

* Predavanje o bezbednosti dece na interentu

 

Tribina Bezbednost dece na interentu, biće održana u sredu, 11. aprila, u 12 časova, na Dečjem odeljenju Gradske biblioteke Karlo Bijelicki. Autor i voditelj tribine je Vlada Arsić, novinar i publicista.

Vlada Arsić je dugogodišnji urednik i novinar u brojnim listovima i časopisima. Pisao je za Pres, Ilustrovanu politiku, Politikin zabavnik, Nacionalnu reviju Srbije, Reviju SAT plus. Autor je publicističke knjige „Lopatanje đavola“ (2010), „Izgubljene u magli“ (2012), „Armagedon“ (2014), „Brodolom“ (2014) i „Kad zvona zaneme“ (2016) i “Noć arhangela” (2016) .

Inja Firanj

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 880 puta
Tagovano

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…