Dejan Parčetić, predsednik somborskog Bunjevačkog kola i potpredsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta: - Ponositi smo čuvari tradicije naših didova i pradidova

* U nedelju, 24. jula (kao što smo u posebnom članku juče izvestili) somborski Bunjevci su svečano proslavili završetak žetve. Tradicionalnu manifestaciju, Somborsku bunjevačku Dužionicu organizovalo je UG ”Bunjevačko kolo”

Poštujući običaje i tradiciju svojih predaka, Bunjevačko kolo je, kao i pre jednog stoleća, završnu žetelačku svečanost, započelo paradom risara i gostiju na fijakerima. Uz domaćine, učešćem u običaju i svojim gostovanjem, Dužionicu u Somboru su podržali predsednica NSBNM dr Suzana Kujundžić Ostojić, Slavica Trifunović, pomoćnica ministra za informisanje i medije, Veljko Vojnić, predsednik Bunjevačke Matice kao i predstavnici bunjevačkih udruženja iz Čonoplje, Svetozara Miletića i Subotice.

S žitnom krunom i kruvom od novog brašna, varoškim sokacima, sve do župe Presvetog trojstva, gde je i ove godine održana sveta misa Zahvalnica, začuli su se veseli risari, topoti konja, fijakeri i tambure. Bandaškom paru, Martini Marton i Denisu Klecinu, pripala je čast da blagoslovljeno znamenje Dužionice ponosno pronesu kroz varoš i predaju zamenici gradonačelnika, Ljiljani Tici.

Poštovanje kruva kod Bunjevaca počiva na prvoj molitvi koju nauče "Oče naš" a ovaj lepi običaj je vremenom podstako i slamarske umetnice da od žitne slame upliću vence, krune, perlice - mala remek dela slamarske umetnosti kao posebna znamenja Dužionice.

- Bunjevačko kolo, kao organizator završene žetelačke svečanosti baštini običaj koji su započeli naši didovi i pradidovi s početka prošlog veka a na nama je da ovaj divni običaj sačuvamo i prenesemo na naše mlade generacije. Dužionica je naš narodni običaj, vera i kultura odnosno nacionalni identitet koji krasi ponosit narod Bunjevce, upravo je zato i poruka, uz čestitke za Nacionalni praznik, budimo i ostanimo ono što su bili naši didovi i pradidovi, čuvajući, kako pisma kaže, našu granu, malu ali finu! - istakao je potpredsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta i predsednik UG “Bunjevačko kolo” Dejan Parčetić.

Uz tambure, pesmu i igru, svečanost i narodno veselje, domaćini iz Bunjevačkog kola pripremili su u svečanoj sali Galea u Somboru.

- Pogledajte i galerija slika - 

UG “Bunjevačko kolo” Sombor

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 631 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…