Srbi i Bugari bratskog grada Kišpešta iz Mađarske posetili Sombor

* Srbi i Bugari iz 19. kvarta Budimpešte - Kišpešta u Mađarskoj, boravili  u sredu, 18. oktobra, u kraćoj poseti Somboru

Goste iz bratskog grada Kišpešta pozdravio je predsednik Skupštine grada Sombora prim. dr Zoran Parčetić.

Na prijemu u svečanoj sali zgrade somborske Županije: Srbi i Bugari iz mađarskog Kišpešta

- Želim vam prijatan boravak u Somboru i žao mi je što nećemo uspeti da vam pokažemo sve šta bismo želeli, jer Sombor ima čime da se podiči. Osim kulturnih i drugih materijalnih dobara koja krase Sombor, možemo se pohvaliti i sa više od 20 nacionalnih manjina koje vekovima u slozi žive sa većinskim narodom. To je doprinelo i različitim kulturnim dobrima i te različitosti čine Sombor onim što on jeste – grad različitosti i suživota brojnih nacionalnih zajednica - naglasio je dr Parčetić i istakao da su nacionalne manjine most između naroda i država.

- Postojeće mostove moramo održavati, ali i graditi nove. U tom kontekstu moram da pomenem izvanrednu saradnju sa samoupravom Kišpešta, u kojoj su glavnu ulogu odigrale nacionalne manjine Srba u Mađarskoj i Mađara u Somboru - rekao je dr Parčetić i izrazio veru u buduću uspešnu saradnju, kao i mnogobrojne susrete u Somboru.

Predsednik Skupštine grada Sombora, prim. dr Zoran Parčetić, Atila Pribila, pomoćnik gradonačelnice grada Sombora za mesnu samoupravu i Borislav Rus, predsednik srpske samouprave tokom prijema

Borislav Rus, predsednik srpske samouprave Kišpešta, podvukao je da je za Srbe u Mađarskoj od izuzetnog značaja da održavaju kontakte sa maticom.

- Srbi u Mađarskoj po broju nisu velika manjinska zajednica, ima nas oko 10.000, ali po svemu onom šta imamo u pogledu institucija na svim nivoima, delujemo kao mnogobrojna narodnost. Imamo pozorište, gimnaziju, listove, radio i tv stanice, to je jako bitno jer možemo da pokažemo i predstavimo sve vrednosti koje imaju Srbi u Mađarskoj - naveo je Rus.

Susret žitelja bratskih gradova, Kišpešta i Sombora, organizovala je samouprava Kišpešta, manjinske samouprave Srba i Bugara i gradovi Sombor i Smoljan u Bugarskoj – bratski grad Bugara Kišpešta.

Gosti iz Mađarske su poklonili domaćinima sedam umetničkih slika sa više motiva Kišpešta

Sa žiteljima srpske i bugarske  manjinske samouprave Kišpešta, bili su i Vincek Đerđ (Vinczek György), zamenik gradonačelnika Kišpešta i Jordan Tutunkov, predsednik Bugarske samouprave Kišpešt.

Srbi i Bugari iz Kišpešta posetiće i Beograd, potom Sofiju i bratski Smoljan u Bugarskoj.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću / S. S.

Pročitano 1237 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…