Testamenti somborskih bunjevačkih porodica

* U svečanoj Sali zgrade Županije održana je tribina „Testamenti somborskih bunjevačkih porodica“ u nedelju, 17. decembra 2017.godine, u organizaciji UG „Bunjevačko kolo“

Pošto je tribina održana na materice, Bojan Fratrić je odrecitovao prigodnu pesmicu, nakon čega je usledila čestika svim majkama.

 - Tema je obrađena sa pravnog, običajnog i istorijskog ugla, smatrajući da se, zaista, malo zna o bunjevačkim testamentima, o bunjevačkim porodicama sa aspekta zaveštanja imovine, te običaja vezanih za saranjivanje, te odevanje pokojnika - kako je na  početku govorila Aleksandra Medurić Kalčan, koja je napisala tekst i osmislila program tribine. Tekstove su još čitali, Jelena Čekić i Angelina Nađ, dok su nekoliko testamenata počitale Marija Brdarić i Zlata Marković, obučene u svečane bunjevačke nošnje.

Pripremajući materijal za tribinu, članovi udruženja su u saradnji sa Istrijskim arhivom Sombor, našli testamente bunjevačkih porodica koji su prevedeni, jer je većina testamenata bila napisana na mađarskom jeziku, pravopisom i gramatikom. Nekoliko prevedenih testamenata je pročitano na tribini, a desetak fotokopija originalnala i njihovih prevoda je bilo izloženo na ulazu u svečanu salu, tako da je publika imala prilike da ih vidi i pročita.

O običaju sahranjivanja i odevanja pokojnika tekst je napisala, članica udruženja, Ilonka Bogišić.

U kulturno umetničkog programu učestvovali su TS „Kulturica“, učenici muzičke škole Marko Jovanović, klasa Marina Kovač – tambura, Stevan Ivetić, klasa Jovana Marković – violina, klavirska saradnja – Milena Despotović i duet Ana Zelić – violončelo i Jovana Romčić – klavir, klasa Aleksandra Đurić Paljenkaš. Duhoviti igrokaz o „saranjivanju begeša“, koji je nasmejao publiku, priredili su veteranski sastav GKUD „Ravangrad“.

Osim mnogobrojnih gostiju, svečanost tribine su uveličali i predsednik Bunjevačke matice iz Subotice i zamenik predsednika skupštine grada Subotice, Veljko Vojnić, narodni poslanik, prim. dr Vlado Babić i pomoćnik gradonačelice grada Sombora, Ivan Šimunov.

Na kraju je priređen koktel za sve prisutne.

Ovom prilikom se zahvaljujemo Upravi grada Sombora na podršci i finansiranju projekta - kažu u Udruženju građana "Bunjevačko kolo".

/Sledi Galerija/

Medijska pažnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 1499 puta
Tagovano

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…