Aktuelna tema: Višejezičnost na mrežama sa akcentom na mlade

* Većina mladih koristi Jutjub, Tik Tok, Instagram, SnapChat i Facebook. Jutjuberi su postali uzori tinejdžerima koje svakodnevno prate preko svojih mobilnih telefona. Višejezičnost možemo definisati i kao opredeljenje. Znanje više jezika u današnje vreme je važna veština

Ne maternji jezik deca nauče u kontaktu i za vreme igranja s drugom decom i odraslima, na primer, u ustanovama za dnevni boravak dece ili u školi. Ova deca odrastaju višejezično (dvojezično). Osnovna škola „Petefi Šandor“ u Doroslovu sprovodi nastavu na dva jezika. Na srpskom i mađarskom. U anketi koja je rađena sa učenicima od IV do VIII razreda na mađarskom i srpskom jeziiku, precizirano je da učenici dnevno provedu od 4 sata do 6 sati na Internetu. Kada je reč o jeziku koji koriste na društvenim mrežama najčešće se pominje srpski, mađarski, engleski ali i rumunski jezik je u upotrebi. Na kanalu jutjub gledaju smešne klipove, prate jutjubere, (poput Brace Gajića, Baku Prase i druge), gledaju serije, slušaju muziku. Učenici dvojezične nastave u Doroslovu, najčešće na guglu pretražuju teme vezane za školu, igrice. Instagram im služi za praćenje idola, gledanje fotografija. Fejsbuk služi za komentarisanje, lajkovanje i četovanje. Većina ne koristi Tik Tok. SnapChat je veoma popularan među osnovcima.

Višejezičnost na internetu povezuje ljude i podstiče prekograničnu saradnju

Anđelija Stanimirović, urednica web portala za mlade Youth Vibes www.youthvibes.rs, o višejezičnosti na internetu kaže da engleski jezik koriste stalno, za komunikaciju sa strancima ili za prevod kada rade na nekim projektima. - Najviše koristimo instagram jer je na toj društvenoj mreži najaktivnija naša ciljna grupa. Za one malo starije koristimo i fejsbuk, kako bi i oni bili obavešteni o našem radu. Imamo osobe u timu koje se samo društvenim mrežama i bave. Gledamo da budemo aktivni, ali ni da ne preterujemo sa objavama, ili kako mi to kažemo 'spamujemo'. Naš sajt je na srpskom jeziku, latinici, tako da ga mogu čitati i većina zemalja regiona - istakla je Anđelija Stanimirović, urednica Youth Vibes portala.

Bez obzira kojim poslom se trenutno bavite ili planirate da se bavite, poznavanje nekog jezika je jedna od ključnih veština za njegovo uspešno obavljanje. Osim za posao, koristićete ga na odmoru, učenju preko interneta, za komunikaciju sa ljudima iz raznih krajeva sveta i mnogo toga drugog. Dvojezičnost je zahtev naše svakodnevice, a višejezičnost je veoma poželjna.

Mladi izražavaju zainteresovanost za učenje novih jezika na internetu

Engleski jezik je već godinama zajednički jezik velikog broja ljudi. Bane Milošević (na fotografiji u galeriji, dole) je grafički dizajner koji živi i radi u Ljubljani. Smatra da su mladi zainteresovani za učenje novog jezika.

- Mislim da jesu, ako nizbogčeg drugog onda verovatno zbog potencijalnog odlaska u inostranstvo. Drugi razlog je verovatno masovna upotreba interneta gde se na primer engleski jezik uči takoreći usput, makar u nekim osnovama. Od programa koje koristim to su Pinterest i Instagram. Oni su mi jako zanimljivi zbog svoje izričite vizuelnosti. To su platforme preko kojih pratim šta se dešava oko mene u svetu dizajna i vizuelnih umetnosti. Uglavnom internet koristim na slovenačkom i engleskom jeziku a svakako i na srpskom, prateći određene internet portale, vesti itd... Uglavnom pretražujem sadržaj vezan za moju struku, to je grafički dizajn te i sadržaj vezan za hobije kojima se u slobodno vreme bavim a to su muzika i fotografija. I da naravno, par puta na dan posetim Facebook pa i Instagram - rekao je grafički dizajner Bane Milošević iz Slovenije. 55% sadržaja internet stranica je na engleskom jeziku. Internet je moćno sredstvo, a da ga kvalitetno iskoristite morate znati barem jedan strani jezik. 

Istraživala novinarka: Maja Radu

(Projekat „Mladi”, realizuje se u saradnji sa Lokal presom, Media Literacy Alliance and Digital Importance. Projekat je podržala Delegacija Evropske Unije u Srbiji i Ambasada SAD u Beogradu)

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 629 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…