Somborski Korijeni oduševili u Gornjem Milanovcu

* Prethodnog vikenda Zavičajno udruženje Srba "Korijeni" iz Sombora je bilo gost Književnog društva "Zapis"  iz Gornjeg Milanovca i Društva srpskih domaćina

Zapisovi "Lirski krugovi" su manifestacija koja se održava u Gornjem Milanovcu tokom oktobra. To je susret pesnika i književnika ali i mnogih drugih stvaraoca koji svojim radom pomažu negovanje srpskog jezika, lepe reči i ćiriličnog pisma. Ove godine na okruglom stolu posvećenom srpskom jeziku i pismu uvodničar je bio Novica Sovrlić, član Književnog društva Kosova i Metohije i jedan od najboljih pesnika Stare Srbije. Kao dobitnik nagrade Akademije "Ivo Andrić", govorio je o stanju srpske pisane i štampane reči na Kosovu i Metohiji.

Ostali izlagači su bili prof. dr Dragoljub Petrović, Petar Žebeljan - profesor i novinar, Ljubinko Jelić - književnik, Bratislav Magdić - lekar specijalista, Nikola Rajaković, predsednik književnog društva "Rakovica", a u ime somborskih Korijena skupu se obratio profesor Vlada Đurković. Somborce su predstavljali i Muška pevačka grupa "Čauši" koja je pokupila sve simpatije i dobila niz poziva da gostuje po gradovima i mestima Srbije.

Učesnici su sa svojim domaćinima posetili legat Nastasijevića, poznate porodice čiji članovi su svojim kulturnim radom obeležili stvaralaštvo u Srbiji. Nakon toga videli su muzejsku postavku kraljevske porodice Obrenović i posetili manastir Vujan, koji se nalazi na istoimenoj planini a iz XIII veka je. Književno veče poezije i lepe pesme sa Čaušima i decom na kraju dana u Kulturnom centru Gornjeg Milanovca je bilo veče za pamćenje. Tada su se čule pesme nagrađene na ovogodišnjem književnom konkursu "Lirski krugovi" a svoje pesme "Skuti" i "Vitezovi i junaci" je govorio i Vlada Đurković i dobio odlične kritike. Korijeni su opet očuvali ovu tajnu i trajnu vezu nitima kulture, pesmom Čauša i lepih reči i stihova između Gornjeg Milanovca i Sombora, gradova u kojima je Srpski jezik i dalje maternji.

V. Đ. 

Pročitano 1324 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…