četvrtak, 29 septembar 2022 16:30

Основна школа Братство Јединство Сомбор: Колико језика знаш толико вредиш

Napisala Аутор: Нада Љепојевић
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)
Спој корисног, занимљивог и едукативног на Европски дан језика Спој корисног, занимљивог и едукативног на Европски дан језика

* У сомборској основној школи „Братство јединство“ 26. септембра 2022. обележен је и ове године Европски дан језика. Од 2001. године Европа обележава овај важан датум. Друштво школских библиотекара Србије (ДШБС) и Друштво страних језика и књижевности Србије (ДСКЈ) се удружило са свим школским библиотекарима и наставницима страних језика и заједнички обележили и преко својих сајтова објавили своје активности (радионице и угледне часове) поводом обележавања Европског дана језика, 26. септембра како би се активности заједнички реализовале четврти пут у што већем броју школа. Циљ овог позива је обележавање Европског дана језика, сарадња ученика, наставника и библиотекара кроз заједничке активности, стварање ризнице добрих примера на сајтовима оба друштва, као и промовисање вредности вишејезичности и вишекултуралности

Библиотекарка Нада Љепојевић је у сарадњи са учитељицама Горданом Везмар, Снежаном Ивковић, Валеријом П. Николић, Наташом Главоњић и наставницима страног језика Моником Векоњ, Кристијаном Векоњ, Иваном Војновић, Анитом Тепшић реализовала радионице и часове током целог дана.

Широко поље образовних радионица

Мото активности је био „Колико језика знаш толико вредиш“.

Радионице библиотекарке су у вези са овом темом садржале предавање „Језичке чињенице“, „Прича о језику“, „Језички квиз“, „Изазови који укључују више језика“, читали смо и причали на више језика, а наставници страног језика су радили креативне радионице о језику у складу са узрастом.

Вежбали су брзалице и разговарали на српском, мађарском, немачком и енглеском, цртали и правили плакате на више језика.

Занимљивости употпуниле радионице библиотекара

Причали смо на разним језицима и то на српском, мађарском, енглеском, немачком, а путем звучне читанке слушали смо речи ЗДРАВО, КАКО СИ, ДА, НЕ, Бројање до 10 и такође научили много чињеница о осталим европским језицима. Сазнали смо да има око 6.000 живих језика на свету, да енглески језик има највећи број говорника на свету, о значењу речи Еским-странац, о пореклу речи лала eng. “TULIPI“ да потиче од турске речи, да јабука-eng „APPLE“потиче од имена италијанског града Абела.

Утврдили смо да је у Лихтенштајну, Швајцарској, Аустрији, Белгији и Луксембургу немачки званични језик, говорили смо о палиндромима, идиомима, најдужим речима, брзалицама у другим језицима и још много тога а све то да боље упознамо језике Европе. Атмосфера током трајања часова и радионица је била лепа, ученици су заинтересовано пратили активност и радо учествовали у њима.

Откривене тајне усвојивости страних речи

На крају часа ученици су добили тест „Педесет први изазов“ и у њему су имали задатке да понове оно што су током часа научили и такође да илуструју и напишу усвојене стране речи и да за домаћи задатак потраже све чега се нису могли сетити на часу а желе да знају. Ученици свих разреда школе њих око 300, су били обухваћени активностима.

Занимљиво и лепо дружење нам остаје у сећању и надам се да је свима обасјало овај јесењи дан - кажу заједно и ученици и наставници.

- Погледајте и занимљиву фотогалерију - 

Медијска пажња и пратња: Нови Радио Сомбор

Pročitano 225 puta
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…