Osnaživanje žena koje su pretrpele nasilje u porodici

* Povodom održavanja međunarodnog volonterskog kampa u somborskoj Sigurnoj kući, u kojoj mladi iz desetak zemalja iz celog sveta daju doprinos osnaživanju ove važne institucije u sistemu zaštite žrtava porodičnog nasilja, Nina Mitić, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku, posetila je prve avgustovske subote Sombor

U cilju upoznavanja polaznika kampa i predstavnika resornog Ministarstva sa modelom socijalnog preduzetništva, Tamara Savović, koordinatorka Sigurne kuće, održala je prezentaciju projekta „Sigurna kuća socijalnog preduzetništva Sombor“ koji podstiče žene da započnu sopstveni posao i razviju svest o sopstvenom doprinosu zajednici, a Sanida Klarić, partnerka na projektu iz socijalnog preduzeća „Bio idea“, predstavila je model socijalnog preduzetništva kao odgovor na ekonomske, ekološke i socijalne izazove savremenog društva.

Tamara Savović, koordinatorka Sigurne kuće obrazlaže na prezentaciji

Ministarstvo se trudi da donošenjem različitih pravnih akata, zakona i uredbi poboljša položaj ugroženih žena koje su trpele ili trpe porodično nasilje.

– Pomoć ženama u sigurnim kućama pruža se, pre svega, kroz ekonomsko osnaživanje, što je poenta cele priče, jer one ako nisu ekonomski jake, onda dolazimo do toga da uvek moraju da zavise od nekog, pa se veoma često vraćaju u sredinu u kojoj su pretrpele nasilje - izjavila je pomoćnica ministra Nina Mitić.

Nina Mitić, pomoćnica ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku

Lokalna samouprava ima značajnu ulogu u osnaživanju žena koje dolaze iz socijalno ugroženih kategorija, ali i žena koje su pretrpele nasilje u porodici.

– Ovim projektom dajemo podršku već mapiranim merama koje smo preduzeli kada su u pitanju žene, pre svega, u ruralnim područjima u cilju njihovog zapošljavanja i obezbeđivanja prihoda, a radionice kroz koje će proći omogućiće im da steknu nova znanja i nove veštine - izjavila je Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora.

Međunarodni volonterski kamp koji je opredeljen cilju da svoje aktivnosti realizuje upravo u Somboru i baš u somborskoj Sigurnoj kući, jeste istovremeno dobra i prava podrška, zaključila je gradonačelnica Golubović.

Volonteri kampa će tokom svog boravka u somborskoj Sigurnoj kući organizovati niz edukativnih i kreativnih radionica, a oslikaće i murale na zidovima sigurne kuće sa motivom porodice i porodičnih vrednosti.

Izvor: Sajt grada Sombora / S. S.

Pročitano 1054 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…