Značajan napredak za nauku: Novi svetlosni laser pruža uvid u nano svet!

* Pokretanjem najsnažnijeg svetlosnog lasera na svetu - u Nemačkoj,  početkom ovog meseca, naučnicima bi trebalo da bude omogućeno da u novom svetlu vide unutrašnji rad atoma, virusa i hemijskih reakcija, prenosi agencija AFP

Ovaj gradiozni projekat, u koji je uloženo 1,5 biliona evra, generiše slanje ekstremno jakih bliceva, brzinom od 27.000 fleševa u sekundi kroz 3,4 kilometara dug tunel ispod jedne od najvećih svetskih luka Hamburga.

XFEL - jedan od najmodernijih evropskih istraživackih centara, sakriven je 38 metara pod zemljom, daleko od stambenog područja i polja kukuruza, a bukvalno predstavlja veoma brz rendgen koji istraživačima po prvi put omogućava da se zagledaju duboko u materiju i snime "molekularne filmove".
 

- Možemo da pogledamo duboko u mikro - nano svet, mapiramo detalje atoma, virusa i snimimo molekularne promene na ćelijama tokom hemijskih reakcija - izjavila je Johana Vinka, nemačka ministarka obrazovanja i istraživanja.

U stvaranju ovog ogromnog lasera koji je nešto kao "ogromna kamera sa mikroskopom koja emituje svetlost koja je bilion puta jača od konvencionalnih svetlosnih lasera", Nemačka je uložila 58 odsto, a Rusija 27, dok će naučna saradnja biti nastavljena bez obzira na geopolitičke tenzije između dve zemlje.

Izvor: Tanjug / S. S.

Pročitano 1021 puta
Tagovano

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…