Stablo zdrobilo krov automobila hyundai getz-a

* U centru Sombora pao veliki bođoš i oštetio automobil 

U sredu, 13. juna oko 7:30 ujutro na Vencu Vojvode Radomira Putnika, veliko stablo bođoša puklo je iz za sada nepoznatih razloga, i palo na automobil marke hyundai getz parkiran ispred kućnog broja 46.

Automobil je pretrpeo veću štetu (zdrobljen mu je krov), a kuriozitet je da je crveni jugo, parkiran tik ispred oštećenog, prošao bez bilo kakvog oštećenja.

Ostaje nejasno zbog čega je veliki bođoš tako lako pukao i pao, s obzirom na brzinu vetra u tom trenutku od oko 3 m/s, i činjenicu da je stablo samo delimično prožela truležnica, što je vidljivo i na snimku.

Moguće objašnjenje stručnjaka je da visoka stabla sa bogatom lisnatom krošnjom, leti, pri visokim temperaturama, štiteći se od suše (kiše pre najnovijih padavina nije bilo duže vreme), prosto povuku veću količinu vode iz tla ka vrhu, što dovodi do poremećaja statike stabla i njegovog lakšeg pucanja.

U svakom slučaju „koprivićima,“ koji su odavno postali jedan od brendova Ravagrada, a posađeni su pretežno 20-tih i 30-tih godina prošlog veka, polako ističe biološki optimum.

U tom smislu, svakako bi valjalo nastaviti poduhvat zanavljanja bođoša i njihovu zamenu novim sadnicama, započet pre nekoliko godina...

Izvor: JKP Zelenilo Sombor

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 1276 puta
Tagovano

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…