Sombor primer koncepta uvođenja procesa digitalne participacije građana za urbanističke i prostorne planove-značaj korišćenja interneta

* Koncept za uvođenje procesa digitalne participacije za urbanističke i prostorne planove na nivou lokalnih samouprava, na primeru grada Sombora, prezentovan je juče, u sredu 12. septembra u zgradi lokalne samouprave

mr Đorđe Milić, pomoćnik ministra – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović

Dokument za uvođenje digitalne participacije građana je izradila nemačka firma „Tetraedar“, na osnovu Memoranduma koji su u aprilu potpisali Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju i razvoj – GIZ (u okviru „Ambero“ projekta) i grad Sombor.

Gradonačelnica Dušanka Golubović, pozdravila je prisutne, mr Đorđa Milića, pomoćnika ministra u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Draganu Živković iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije, Harolda Milera, vođu tima „Ambero“ projekta i njegove saradnike, dr Štefana Vilforta, generalnog direktora nemačke firme „Tetraedar“ koja je izradila koncept, Klaru Danilović i Igora Miščevića, predstavnike Stalne konferencije gradova i opština.

Branko Begović, „Ambero“ projekat, nacionalni ekspert, dr Štefan Vilfort, generalni direktor „Tetraedra“, Vesna Đorđević Janjatović, JKP „Prostor“ i Dragana Siljanović Kozoderović, JKP „Prostor“

Pomoćnik ministra mr Milić, je naveo da je primena navedenog koncepta ideja Ministarstva iz 2014. godine i da je svrha njegove primene efikasniji sistem planiranja.

- Reč je o sistemski važnom koraku koji nas uvodi u novo digitalno okruženje i novoj komunikaciji između svih učesnika - naglasio je Milić i dodao da je pri tome najvažnije zaštititi javni interes.

Osnova za izradu koncepta koji je prezentovao dr Vilfort, bila je postojeća praksa u Somboru i Srbiji u odnosu na praksu u Nemačkoj, u kojoj se koncept primenjuje.

Reč je o aplikaciji koja bi građanima bila dostupna na internet stranici grada i na osnovu koje bi oni mogli da se blagovremeno informišu o urbanističkim i prostornim planskim dokumentima, kao i da ostave svoje primedbe ili komentare.

Miroslav Kovačić, član Gradskog veća, Helena Roksandić Musulin, načelnica Gradske uprave, Igor Latas, načelnik Odeljenja za komunalne delatnosti, Miodrag Petrović, načelnik Odeljenja za prostorno planiranje, Mile Milković, JKP „Prostor

- Ovo je samo prvi korak ka realizaciji koncepta koji je u suštini uputstvo građanima koji koriste internet, na koji način da pristupe planskom dokumentu i da ostave komentar - zaključila je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Prezentaciji su prisustvovali i Miroslav Kovačić, član Gradskog veća za komunalnu delatnost i investicije, načelnica Gradske uprave Helena Roksandić Musulin, sa saradnicima i arhitekte i planeri Javnog komunalnog preduzeća „Prostor“.

Koncept digitalne participacije na primeru grada Sombora biće prezentovan u drugim gradovima u Srbiji, a potom u narednim godinama sledi prilagođavanje aplikacije, sprovođenje pilot projekta u Somboru i poslednji i četvrti korak, implementacija u Srbiji.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 999 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…