Dugogodišnjem istaknutom somborskom privredniku Nikiti Andrejevu gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović uručila ovogodišnju Oktobarsku nagradu

* Sloboda  je najveća svetinja koju imamo obavezu da čuvamo. Svi ratovi su prošlost i pošast dvadesetog veka i zato mi, pokoljenja naših predaka koji su nam doneli slobodu u Drugom svetskom ratu,  a u našem Somboru 21. oktobra 1945, imamo zato svu mogućnost da razvijamo naš grad, da radimo na sebi, da se svakog dana obrazujemo više, da napredujemo na svim poljima – rekla je osim ostalog u, i ovom prilikom zapaženom govoru Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora, na centralnoj svečanosti obeležavanja Dana oslobođenja Sombora od fašizma, 21. oktobra

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović prilikom uručivanja Oktobarske nagrade za 2018. godinu Nikiti Andrejevu

Na svečanosti u velikoj sali Županije pozdravljeni su toplim aplauzima izaslanici amabasada Ruske Federacije i Republike Bugarske, čiji preci, oslobodioci, počivaju na somborskom Partizanskom groblju, gde su tokom jutarnjih i prepodnevnih sati položeni tradicionalno venci sećanja i poštovanja svim palim partizanima NOR-a. Pred brojnim zvanicama, čelnicima gradske uprave Grada Sombora, čalnovima brojnih institucija, privrednih, kulturnih organizacija, nevladinog sektora, udruženja građana, Oktobarsku nagradu gradonačelnica Dušanka Golubović uručila je ovogodišenjm laureatu, istaknutom dugogodišnjem posleniku i čoveku koji je decenijama doprinosio sveopštem razvoju Sombora, Nikiti Andrejevu.

Ženski hor somborske muzičke škole "Petar Konjović" uz pratnju svojih školskih kolega duvača i gudača

Zahvaljujući se na najvišem društvenom priznanju, gospodin Andrejev je podsetio na brojne poduhvate koje je uspeo sa saradnicima da uradi u somborskoj sredini. Osim ostalog, izmeštanje fabrika u industrijsku zonu, jedan je od njegovih autentičnih i za mnoge druge sredine, originalnih i do danas skoro teško dostižnih projekata. Nikita Andrejev je, podsetimo, rođen krajem 1927. godine u Sisku u Hrvatskoj, u ruskoj porodici izbegloj iz Rusije nakon Velikog (I Svetskog) rata.

Domaćini i gosti u ispunjenoj velikoj sali somborske Županije

Gospodin Andrejev postaje Somborac i to, na sreću Sombora i Somboraca, ostaje do danas. Radna biografija gospodina Andrejeva puna je briljantnih rezultata. Bio je začetnik kako rekosmo, formiranja industrijske zone kao jedinstvene građevinske celine izvan gradskog područja Sombora, što je i za Srbiju krajem 70-ih i početkom 80-ih godina prošlog veka bila velika novina.

Gospodin Nikita Andrejev prilikom obraćanja prisutnima povodom dobijanja Oktobarske nagrade za ovu godinu

Nemerljiv doprinos gospodin Andrejev ostavio je i u oblasti hidrogradnje, radeći na uređenju vodotoka reka Dunav i Tisa, te na uređenju kanalske mreže u hidrosistemu DTD. Svoje bogato radno iskustvo i iskušenja u odbranama od poplava, leda i drugim kriznim dešavanjima, on je pretočio u knjige, od kojih izdvojmo Monografiju „Izgradnja i eksploatacija starih plovnih kanala u Bačkoj“ iz 2002. godine, te „Vode Dunava i razvoj vodoprivrede u apatinskom i somborskom Podunavlju“ iz 2004. godine.

Ono što u knjigama nije napisano, govore ljudi koji su radili sa Nikitom Andrejevim:

„Bila je čast raditi sa njim. Nikita je bio i ostao čovek u najlepšem smislu te reči. Kao radnik i rukovodilac, predan poslu, vredan, racionalan i temeljan, a izvan posla spreman da sagleda i razume život i sve ono šta on sa sobom nosi. Umeo je da izgovori pravu reč, u svakom trenutku i svakome. Srećni smo i ponosni što smo imali priliku da radimo sa takvim čovekom“, kažu Somborci koji su imali priliku da rade sa Nikitom Andrejevim, diplomiranim inženjerom građevinarstva u penziji.

Predstavnici mesnih ogranaka somborskog Gradskog SUBNOR-a iz Rastine, Bačkog Brega i Kljajićeva sa diplomama koje im je uručila gradonačelnica 

Prisutnima se obratio i predsednik Gradske organizacije Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata SUBNOR-a Petar Grabež. Gradonačelnica Dušanka Golubović uručila je potom i zahvalnice predstavnicima mesnih gradskih odobra SUBNORA iz Rastine, Bačkog Brega i Kljajićeva.

Petar Grabež, presednik somborske organizacije SUBNOR-a obratio se takođe prisutnom skupu

U muzičkom delu programa oduševili su i ovom prilikom učenici Muzičke škole “Petar Konjović” , etnomuzikološkog smera. Osim ostalog, izveli su i numere posvećene gostima, na ruskom i bugarskom jeziku. Prigodnim recitalom predstavili su se i đaci somborske Gimnazije “Veljko Petrović”.

Potom su domaćini, gradonačelnica Dušanka Golubović i predsednik Skupštine grada Sombora primarijus dr Zoran Parčetić pozvali sve prisutne na koktel i druženje, a kroz odlično osmišljen program vodila je Tamara Madžarev.

~ . ~

Fotografije: Dragan Holcer

Medijska pažnja i pratnja događaja: Novi Radio Sombor 

Galerija:

(Sledi dalje dodavanje fotografija sa današnje svečanosti)

Pročitano 993 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…