Најављујемо: "Светођурђевске дане 2019" уз подсећање на изворне обичаје славара великог свеца Светог Георгија

* Oвогодишњa манифестацијa Светођурђевски дани 2019.године протиче и овом приликом у организацији Црквене општине Сомбор. У славу великог српског свеца, Светог Георгија

(Српска Православна црква Светог Георгија у Сомбору)

............................................................................................

- Распоред дешавања у Сомбору доносимо заједно са насловним плакатом манифестације -

У наставку рубрике можете да прочитате појединости у вези са обичајима у српском народу који обележава ову своју крсну славу. 

~ . ~

Ђурђевдан је хришћански и народни празник који православни верници прослављају 6. маја, сваке године.

То је празник светог великомученика и победоносца Георгија којег слави велики број кућа, па се ова слава налази међу три највеће по броју славара у Србији.

Колико је овај светац поштован у српском народу говори и чињеница да се он слави два пута годишње - као празник преноса моштију светитеља (Ђурђиц, 16. новембра) и 6. маја када се обележава дан његове смрти (Ђурђевдан).

~ . ~

Ђурђевдан: слава светог великомученика и победоносца Георгија

У сваком дому у којем се прославља овај празник, налази се икона светог Георгија који убија аждају а приче су разне због чега управо ова слика представља Ђурђевдан.

Верује се да аждаја симболизује многобожачку силу, која је прождирала хришћанске жртве. Свети Ђорђе је својом мученичком смрћу победио ту аждају и задао јој смртни удар. Женска прилика која се уочава на икони је царица Александра, а може се сматрати да она представља младу Христову Цркву, коју је Свети Ђорђе избавио од аждаје, након чега је она добила слободу да се развија.

Предања говоре такође и да је Георгије био историјска личност, као и да је служио цару Диоклецијану  све до тренутка када му се храбро супротставио и рекао му да је хришћанин. Тиме је започело његово страдање за веру.

Тамница, окови, крваве ране по читавом телу и сва друга страшна мучења, нису поколебали младића да се непрестано, усрдно и искрено моли. Када је молитвом васкрсао једног мртваца, многи су примили веру Христову, а међу њима и царева жена Александра.

~ . ~

Како да припремите ђурђевданску купку

Један од највећих пролећних празника, Ђурђевдан, пун је дивних народних обичаја и веровања, а једно од њих је и припрема ђурђевданске купке! 

Наиме, уочи Ђурђевдана, олистале гранчице граба потопе се у десетак литара провреле воде и оставе тако потопљене до јутра, на собној температури.

На уранку, половином течности обредно се полије читаво тело, без употребе сапуна и без брисања пешкиром. Одмах затим тело се премаже за ову прилику сачуваним сувим шљивама које је захватила плесан - дивљи сојеви плавог пеницилина и, најзад се све спере преосталом половином грабовог екстракта.

На крају овакве купке, мештани планинских села на Гочу и Жељину испијају и по шољу грабовог екстракта који, као изванредан еликсир, делује на читав организам.

Постоји и обичај да уочи празника домаћица припреми воду за умивање  и то на тај начин, што остави у посуди да преноћи ускршње јаје звано "чуваркућа", потопљено у води са пробраним травама: здравац за здравље, дрен за чврстину, грабеж траву да се момци грабе око девојке и бршљан да снахе буду привржене кући, па стави посуду под ружу.

Сутрадан пак, ујутру, укућани се умивају овом водом.

~ . ~

Зашто треба да китимо куће и капије на Ђурђевдан

Традиционално кићење капија, ограда, врата, прозора, кућа, стаја и торова биљем за Ђурђевдан није у српском народу, како би се то површно дало закључити - тек пуки верски обичај обележавања једног од најпопуларнијих православних празника.

Осим верског обреда, као терапије за душу, ђурђевданско кићење најразноврснијим, али тачно одређеним дрвенастим, зељастим или цветним биљкама, има јасну улогу и у очувању здравог тела, па тако и у излечењу.

Када се биљке којима је домаћин окитио своје домаћинство сасуше, одлажу се и чувају током читаве године ради напретка у кући, као заштитници поседа.

Ипак, превасходно служе за справљање окрепљујућих еликсира или чајева за излечење појединих болести.

~ . ~

Свим свечарима, Нови Радио Сомбор жели срећну крсну славу, Ђурђевдан!

Извори: Српска православна црква

Бележи: Нови Радио Сомбор

Pročitano 1017 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…