Koronavirus, najnovije informacije: Uz rigoroznije mere pandemija u Srbiji pod kontrolom za dva meseca

* Ako u potpunosti budu sprovođene i poštovane sve uvedene mere, epidemija korona virusa u Srbiji će za mesec ili dva biti pod kontrolom, kažu kineski stručnjaci u borbi protiv Kovida 19 koji borave u Srbiji, uz ocenu da situacija u Srbiji daje mnogo više optimizma u poređenju sa Italijom i Španijom jer je, kako ističu, država Srbija uložila velike napore i pokazala dobar pristup u prevenciji i kontroli epidemije

Kineski eksperti predlažu uvođenje rigoroznijih mera, poput produženja policijskog časa na 24 sata. Takođe prelažu pojačanu kontrolu kretanja građana koji dolaze iz inostranstva i smeštanje svih zaraženih iz kućne izolacije u privremene poljske bolnice.

Šef delegacije kinesog tima stručnjaka iz Kine, među kojima su epidemiolog, pulmolog, psiholog i specijalisti drugih oblasti, koji su pre dve nedelje došli u Srbiju, Peng Džićijang, naglašava da je rast broja zaraženih u Srbiji rezultat povećanog broja testiranih osoba.

- Kako se povećava broj testiranih tako se povećava i broj potvrđenih slučajeva virusa Kovid 19, a samim tim je i veći broj hospitalizovanih pacijenata - izjavio je Peng za agenciju Tanjug, putem skajpa.

Prema njegovim rečima, da bi Srbija stavila epidemiju pod kontrolu, potrebna je jača kontrola građana koji dolaze iz inostranstva. Takođe, oni bi trebalo da budu u kolektivnoj, a ne u kućnoj izolaciji.

- Ukoliko se izvor zaraze ne stavi pod kontrolu i ako se ne budu doslednije sprovodile mere karantina, epidemija može da se produži na duži rok - napominje Peng koji je i zamenik direktora Instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti pri Centru za kontrolu i prevenciju bolesti provincije Guangdong.

Peng podvlači da broj zaraženih u Srbiji raste, ali brzina tog rasta nije progresivna, što pokazuje da mera zabrane kretanja ipak daje efikasne rezutate.

Kineski stručnjak zaključuje da su u Kini primenjivane strože mere zabrane kretanja garađana koji dolaze iz inostranstva, kako bi bilo izbegnuto stvaranje novih zarišta.

- Ako bude produženo trajanje policijskog časa i uvedu strože mere epidemiološkog nadžora i kontrole kretanja, to će mnogo bolje uticati na stavljanje epidemije pod kontrolu - ističe Peng. Smatra isto tako, da pacijenti sa blažim simptomima infekcije ne treba da budu u kućnoj izolaciji, već da budu smešteni u mobilne bolnice kako bi bilo sprečeno širenje zaraze na članove njihovih porodica.

Izvor: covid19.rs

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 652 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…