Yura: Sindikat kao korona

* Od dolaska Yure u Srbiju ta kompanija izaziva različite reakcije i kontraverze. Bilo je raznih priča o njihovom odnosu prema radnicima, ali nikada ni jedna od njih nije dobila neku zvaničnu potvrdu, epilog, osudu ili presudu. Od njihovog dolaska je bilo jasno da se država trudi da im ne otežava posao, kao ni drugim stranim investitorima. S obzirom na blagonaklonost države i njenih organa prema investitorima, radnicima je preostalo samo jedno: da se udruže u radnički sindikat

Bilo je više pokušaja a jedini uspešan jeste osnivanje sindikata Nezavisnost u jednoj od tri Yurine fabrike, u Rači. Međutim, odmah po osnivanju, glavni poverenik je dobio otkaz. Njegova pravosudna golgota je trajala gotovo dve godine ali je na kraju odlukom suda vraćen na posao. Sve ovo ga nije pokolebalo i on je nastavio sa sindikalnim radom i takvim nastupom je zajedno sa kolegama uspeo da započne pregovore sa menadžmentom.

I da ne bi baš sve krenulo svojim ispravnim tokom, pravim putem, potrudila se korona.

Kako je zaraza sve više uzimala maha, radnici po fabrikama su sve više strepeli za svoje zdravlje, svesni da ukoliko bi virus ušao u fabriku, da bi to bilo katastrofalno po njihovo zdravlje.

Uvođenjem vanrednog stanja postalo je jasno da nešto mora da se učini. Radnici u sve tri fabrike su u jednom trenutku „spontano“ obustavili rad bojeći se zaraze, jer uslovi rada nisu bili onakvi kavi su propisani od nadležnih službi i institucija:

- nedovoljna distanca između radnika na radnim mestima i

- nedostatak kompletne i adekvatne zaštitne opreme

- velika gužva u fabričkim autobusima.

U početku epidemije jedan deo radnika u sve tri Yurine fabrike (Rača, Niš, Leskovac) je odbijao da radi u takvim uslovima. Protestovali su ispred fabričkih kapija. Trpeli su pritisak da nastave sa radom. U toku jednog od tih protesta uhapšen je jedan od radnika u Rači.

Nakon hapšenja radnika Slaviše Pajovića, člana sindikata "Nezavisnost" u YURA Korporaciji-Rača, članovi sindikata obratili su se otvorenim pismom ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i ministru rada Zoranu Đorđeviću, zahtevajući hitno puštanje na slobodu i zatražili da se hitno sazove vanredna sednica Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije, na kojoj bi se razgovaralo o konkretnoj primeni paketa mera Vlade Srbije i o kršenju radničkih i sindikalnih prava u uslovima vanrednog stanja i pandemije korona virusa.

Na naše zadovoljstvo, kažu u sindikatu, kolega Pajović je pušten iz dvodnevnog pritvora, ali mi ni do danas nismo saznali prave razloge za njegovo hapšenje!? Po njegovim izjavama navodno je njegov razgovor sa kolegama ispred fabrike neko prijavio kao „širenje panike“!? Razgovor ispred fabrike sa kolegama (u toku spontanog protesta) o uslovima za bezbedan i zdrav rad neko je okarakterisao kao širenje panike i to je bilo dovoljno da bude uhapšen i držan u pritvoru dva dana! Njegovo puštanje na slobodu nije i kraj pravnog postupka protiv njega - navode u sindikatu.

Posle višegodišnjih pokušaja da sindikalno organizuju zaposlene u YURA Korporaciji, uspeli su ne samo da dobiju kako ističu, nove članove, već i da se u ovim kriznim vremenima nametnu kao partner za pregovore sa poslodavcem u vezi sa pokretanjem proizvodnje u fabrici u Rači. Bili su u stalnom kontaktu sa kolegom Sašom Markovićem, glavnim poverenikom Sindikata „Nezavisnost“ u YURA Korporaciji doo Rača, dok se sa poslovodstvom i Kriznim štabom u Rači pregovaralo oko pokretanja proizvodnje u fabrici. Upravo je sindikat "Nezavisnost" uključio, u spor zaposlenih i poslodavca, lokalni Krizni štab koji je odredio način i dinamiku rada u vreme epidemije u fabrici. To se neko vreme poštovalo, ali je poslodavac prekršio dogovor i uvećavao broj radnika. U sindikatu potvrđuju da je pozvana Inspekcija rada, koja je obavila nadzor i javno, putem medija pre nekoliko dana saopštila da u Yuri „nema kršenja prava iz delokruga njene nadležnosti“.

Sve vreme je, paralelno, tekla i kontinuirana kampanja putem društvenih mreža i lokalnih medija, sa ciljem da objedinimo u naše članstvo i radnike iz fabrika YURA iz Niša i Leskovca. To ide prilično teško iz više razloga. Pričali smo sa desetinom potencijalnih sindikalaca iz ova dva grada. Strah za gubitkom čak i takvog posla, kod takvog poslodavca, je velika prepreka da se radnici upuste u „rizik“ zvani sindikat. To je donekle razumljivo, naročito za jug Srbije gde je teško naći bilo kakav posao - saopštavaju iz ovog sindikata.

Mrtva trka je u tome ko se više boji sindikata: poslodavac ili radnici!

Sindikat opasniji od korone!

Ipak, dobra vest je da su radnici uvideli da kada se organizuju, makar i na kratko, makar ne svi, mogu da učine nešto za sebe. Te obustave rada su verovatno bile izazvane strahom (opet strah) ali bar je počelo.

Sindikat "Nezavisnost" uverava radnike Yure da niko drugi neće zaštititi njihova prava, do njih samih-organizovanih u slobodan, radnički sindikat.

Mi smo tu.

GS IER Nezavisnost

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 609 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…