Одржана Научна конференција са међународним учешћем „Толеранција, демократија и образовање - могућности и перспективе у 21. веку“

* Субота, 19. септембар, остаће као упамћен датум јер је на Педагошком факултету у Сомбору одржана Научна конференција са међународним учешћем, под називом „Толеранција, демократија и образовање - могућности и перспективе у 21. веку“. Циљ конференције је био да се укаже на главне изазове са којима се савремена друштва суочавају у очувању вредности толеранције и демократије и да се анализира улога образовања у измењеним друштвеним и идејним условима

Учесници конференције су се бавили следећим питањима: идеје толеранције и демократије у историјској перспективи, толеранција у теорији и пракси, могућности образовања у успостављању толерантног и демократског друштва, те савремени изазови идејама толеранције и демократије. Организатори ове конференције и уједно водитељи тематских секција били су декан Педагошког факултета проф. др Жељко Вучковић, проф. др Михаел Антоловић и проф. др Слободан Саџаков.

У оквиру прве тематске секције под називом „Толеранција и савремено (не)демократско друштво“ свој рад приказао је проф. др Иван Јерковић (Филозофски факултет, Нови Сад) на тему „Толеранција у свакодневном животу“. Због епидемиолошке ситуације учесници из Словачке и Хрватске нису могли да допутују, већ су доставили своје радове: проф. др Хрвоје Јурић (Филозофски факултет, Загреб) на тему „Проблем толеранције у свјетлу миграција“, као и проф. др Соња Карикова и проф. др Алена Доушкова (Педагошки факултет, Банска Бистрица) на тему „Словачко дете као странац у иностранству - словачко дете као странац у Словачкој“.

Друга тематска секција под називом „Толеранција у пракси“ обухватила је излагања проф. др Ружене Шимоњи Чернак (Педагошки факултет, Сомбор) на тему „Образовање на мањинском језику - толеранција у пракси“, др Наташе Гојковић (Педагошки факултет, Сомбор) на тему „Језичка толеранција - у правцу родне (не)осетљивости“ и проф. др Саше Марковића (Педагошки факултет, Сомбор) на тему „Разумевање међу људима и образовање сомборских препарандиста“.

Трећа тематска секција се бавила тематиком „(Не)толеранција и образовање“, а своје радове презентовали су доц. др Милош Шумоња (Педагошки факултет, Сомбор) на тему „Парадокс образовања“, проф. др Саша Радојчић (Факултет ликовних уметности, Београд) на тему „Тема универзитета у Хајдегеровим »Црним свескама«“, доц. др Алексеј Кишјухас (Филозофски факултет, Нови Сад) на тему „Друштвена неједнакост, идеологија и курикулуми у високом образовању“ и проф. др Борис Кршев (Факултет за правне и пословне студије др Лазар Вркатић, Нови Сад) на тему „Митоманија и политика против науке – о демократским потенцијалима историјских знања“.

(У слајду испод текста погледајте још неколико фотографија са овог међународног научно образовног скупа:

1. Декан, проф. др Жељко Вучковић

2. Доцент, др Алексеј Кишјухас

3. Проф. др Иван Јерковић

4. Проф. др Ружена Шимоњи Чернак

5. Учесници Конференције)

Извештава: Данка Ивошевић

Медијска пажња и пратња: Нови Радио Сомбор

(Рубрика је у оквиру пројекта "Сомбор на длану" Удружења Подиум који се суфинансира из буџета Града Сомбора. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.)

Pročitano 154 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…