Odštampajte ovu stranicu
U Somboru održana tradicionalna manifestacija Dani mladog vina u organizaciji Udruženja riđičkih vinogradara

Tradicionalna manifestacija „Dani mladog vina“, održana je 18. novembra u Somboru u atrijumu Gradske kuće

Na ovoj manifestaciji učestvovale su vinarije iz Riđičkog vinogrja, Vinarije VRT, Šveljo, Podrum Milanko, Podrum Bezbradica, Podrum Žule i Udruženje vinara Telečke Visoravni „Burduševo Brdo“.

Osim mogućnosti degustacije mladog vina, sira i specijalnih vrsta čvaraka, izložene su bile i plakete sa prestižnih takmičenja, na kojima su ove vinarije učestvovale.

A šta je zapravo mlado vino probaćemo da objasnimo u nekoliko rečenica. Mlado vino je proizvod u procesu dozrevanja vina.

Završetkom vrenja „Šire” i „Kljuke” ili kako u Vojvodini kažu „Rampaša“, nastaje nov proizvod vino, koje još nije prošlo kroz potpuni proces tehnološke obrade, već samo kroz delimičnu ili kompletnu fermentaciju, zato i jeste mutno, a to sve zbog velikog prisustva ćelija vinskog kvasca, nečistoće od bobica, delova pokožice, tek negde posle drugog pretakanja, negde na proleće vino dobija, bistrinu i ukus.

Kažu stariji ljudi da ne treba piti puno mladog vina, da se lako od njega napije, da vino nije provrelo skroz, te da nastavlja da „vri“ u stomaku, naravno, ovo je samo priča..... ;)

Pozivamo vas da probate odlična vina vinarije VRT u njihovim prostorijama u Valjevskoj ulici br.13 u Somboru.

 

Galerija:

Prati, piše, fotografiše: Srđan Ačanski, dipl.turizmolog

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg projekta "Uvek na licu mesta" sufinansiranog iz budžeta grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 715 puta
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…