Održan Kongres nemačkog sindikata DGB kojem je prisustvovala izvršna sekretarka UGS Nezavisnost Čedanka Andrić

* Kongres nemačkog sindikata DGB, dvadeset prvi po redu, održan je od 13. do 17. maja u Berlinu pod sloganom „Solidarnost – raznolikost – pravda“. DGB okuplja skoro šest miliona članova, a Kongresu je prisustvovalo svih 400 delegata, od kojih su 34 odsto činile žene, a 9 odsto mladi. Sindikat DGB okuplja osam sindikata iz različitih sektora i delatnosti, a najbrojniji je IG Metal. Za predsednika je na period od četiri godine ponovo izabran kolega Rajner Hofman, za kojeg se izjasnilo 75 odsto delegata

Delegati Kongresa usvojili su i četiri rezolucije: Socijalna kohezija i demokratija u Nemačkoj i Evropi; Jačanje socijalne Evrope u duhu solidarnosti; Rad u budućnosti i socijalna sigurnost i Promena ekonomije i zemlje kroz moć delovanja. Kroz debatu o usvojenim rezolucijama pokrenuta su pitanja rastućeg nacionalizma, budućnosti Evropske unije, politike zarada i kolektivnog pregovaranja, modela ugovora o radu, digitalizacije i novih oblika rada, zapošljavanja, sistema socijalne pomoći, reforme penzionog sistema, stanovanja i gotovo svih ostalih pitanja od interesa za zaposlene i penzionere u Nemačkoj.

Delegatima Kongresa su se obratili predsednik Nemačke, gradonačelnik Berlina, ministar rada, kao i kancelarka Angela Merkel koja nije propustila priliku da se zahvali sindikatu na podršci za stvaranje takozvane Velike koalicije nakon održanih parlamentarnih izbora. Naime, procena sindikata je bila da bi novi izbori doveli do još veće zastupljenosti desničarskih partija u Bundestagu, promenili pravac razvoja zemlje i doveli do novih nestabilnosti na unutrašnjem, ali i na spoljnopolitičkom planu. Tokom rada Kongresa delegati su imali priliku i da razgovaraju sa skoro stotinu članova Bundestaga koji su organizovali štandove svojih partija i tako imali priliku da u nekoliko večernjih časova razmene ideje, podrže ali i kritikuju one koji ih predstavljaju ili, sa dobrim razlogom, ne predstavljaju u zakonodavnom telu države.

U debatama tokom Kongresa, na različite teme učestvovali su i predstavnici Evropske konfederacije sindikata, predstavnici nacionalnih sindikalnih organizacija i Međunarodne konfederacije sindikata. Kongres je pratilo više od stotinu akreditovanih novinara, a takođe, iznad stotinu međunarodnih gostiju iz sindikalnih centrala širom sveta. Iz UGS NEZAVISNOST Kongresu je prisustvovala Čedanka Andrić, izvršna sekretarka.

Izvor: http://nezavisnost.org/

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 865 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…