UGS Nezavisnost: Značaj civilne strategije delovanja sindikata

* U Beogradu je u četvrtak, 25. oktobra održan Okrugli sto u organizaciji Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost i uz veliku podršku prijatelja ovog reprezentativnog sindikata, nezamenljive Fondacije Friedrich Ebert Stiftung-Beograd

Pre skoro pune dve decenije, UGS NEZAVISNOST su bili suočeni sa činjenicom da je borba za prava radnika postala nemoguća bez obezbeđivanja nedostajućeg demokratskog okvira.

Jedan od retkih primera uspešne saradnje nevladinih organizacija i sindikata odigran je tokom 2000. godine, kroz mrežu Partnerstva za demokratske promene. Cilj je bila smena autoritarnog i izolacionističkog režima Slobodana Miloševića i stvaranje demokratskog i socijalno pravednog društva. Nismo, na žalost, u potpunosti uspeli. Zato danas na ovom skupu razgovaramo o civilnoj strategiji delovanja sindikata - navode u UGS Nezavisnost.

U prvom delu Okruglog stola, čiji je moderator bila britka i šarmantna novinarka Ljubica Gojgić, diskutovali su predsednik UGS NEZAVISNOST Zoran Stojiljković, Nataša Vučković iz Centra za demokratiju, kao i Fausto Durante, predstavnik jednog od najvećih sindikata u Italiji, CGIL. 

Prof. dr Zoran Stojiljković tokom govora na Okruglom stolu posvećenom udruživanju NVO sektora i sindikata

Sve troje su potvrdili i obrazložili neophodnost saradnje i udruživanje nevladinih organizacija i sindikata, civilnog sektora uopste kao i, naravno, slobodnih medija. Svoje gledište je potom izneo i Dušan Spasojević sa Fakulteta političkih nauka.

Marija Martinić iz UGS Nezavisnost je govorila o znatnoj apatiji u društvu, uporedivši je sa onom iz vremena Miloševića ali da se ipak primećuju ciklični talasi, koji mogu da pokrenu kako je rekla, i radnike i građanstvo.

U ime Unije poslodavaca Srbije, skupu se obratila Ljilja Pavlović, koja je takođe pozvala na saradnju sindikata i Unije poslodavaca, kao subjekte koji učestvuju na Socijalno-ekonomskom savetu.

Na ovom skupu su učestvovali i Miodrag Nedeljković iz Inicijative za razvoj i saradnju, Miloš Baković Jadžić iz NVO Centra za politike emancipacije koji se založio se da sindikati gledaju i deluju šire, da učestvuju i u drugim društvenim i životnim temama, što je bio stav još nekih pojedinih govornika.

U završnom izlaganju izmedju ostalog Zoran Stojiljković je rekao da će sarađivati sa ostalim sindikatima zato što je to neophodno, ali da će ulaziti u partnerstvo samo sa onim sindikatima koji žive pretežno od članarine.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 706 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…