Osnovana prva Mreža za postpenalnu podršku u Srbiji - Sombor ima predstavnike

* PSIHOZON iz Sombora - jedan od osnivača Mreže za postpenalnu podršku Srbije! Mart je važan mesec pre svega sa aspekta bezbednosti našeg društva, a samim tim i sa aspekta pružanja pomoći i podrške bivšim osuđenicima i maloletnicima u sukobu sa zakonom, kako bi nastavili putem građenja zdravih i dobrih društvenih vrednosti, a ne stranputicom

~ . ~

U tom cilju je kako nam javljaju iz somborske nevladine organizacije Psihozon, 19. marta u Beogradu održana prva Osnivačka skupština Mreže organizacija civilnog društva za postpenalnu podršku u Srbiji, prva mreža ovog tipa u našoj zemlji, koja je okupila raznovrsne OCD širom naše zemlje, a koje se bave pružanjem postpenalne podrške bivšim osuđenicima i maloletnicima u sukobu sa zakonom, kao i osobama iz sistema njihove podrške. Neke od njih se direktno i ciljano bave bivšim osuđenicima i-ili maloletnicima u sukobu sa zakonom, a neke na razne druge načine i u okviru delokruga svog rada, pružaju podršku i pomoć bivšim osuđenicima i, ili maloletnicima u sukobu sa zakonom.

Saša Stojšić, predsednica Psihozon-a: potpisivanje članstva somborske organizacije u prvoj Mreži za postpenalnu podršku Srbije

Suština te pomoći i podrške, što je posebno važno naglasiti, ne sastoji se u tome da budu opravdani počinioci krivičnih dela, niti samo krivično delo koje su počinili, nego usmeriti i osnažiti čoveka koji je počinio krivično delo, koji je bio u sukobu sa zakonom, ka dobrom, ka zdravim snagama ličnosti, ka novoj šansi i novom životu (a ne kriminološkom povratu), u kome će on, kao reintegrisano i resocijalizovano biće biti aktivan i prosocijalan (a ne antisocijalan) član društva i zajednice.

Ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS u Srbiji

Da bi jedno društvo uspelo u tome, neophodna je intersektorska i međustrukovna saradnja institucija, organizacija, građana, odnosno svih nas - ksžu u somborskom Psihozonu. Ova organizacija deli zadovoljstvo ostalih članova Mreže za postpenalnu podršku Srbije, kao jedan od osnivača ove jedinstvene Mreže u Srbiji, koja je osnovana zahvaljujući podršci OEBS-Misiji u Srbiji. - Drago nam je što našim iskustvom, znanjem, stručnošću i pre svega otvorenošću za saradnju sa svim relevantnim akterima našeg društva, kako na lokalu, tako i šire, nastojimo da učinimo ono što možemo - kaže Saša Stojšić, predsednica PSIHOZONA - da našu zajednicu i društvo učinimo boljim i sigurnijim mestom za sve nas.

Bratislav Redžić, predstavnik OEBS-Misija u Srbiji

Sutradan, 20.marta usledila je Konferencija “Predstavljanje Mreže za postpenalnu podršku Srbije”, sa ciljem da se predstave principi i ciljevi Mreže, kao i da se predstave OCD u Srbiji, članice-osnivači Mreže, među kojima se predstavio i Psihozon iz Sombora, koji je fokusiran na očuvanje, zaštitu i unapređenje psihičkog zdravlja svakog člana naše zajednice i društva, sa posebnim fokusom na ranjive i osetljive društvene grupe, među kojima su, osim osoba sa psihičkim smetnjama i mnogi drugi, isto tako i bivši osuđenici, kao i osobe iz sistema njihove podrške (porodica, rodbina, prijatelji...).

PSIHOZON na konferenciji "Predstavljanje Mreže organizacija za postpenalnu podršku u Srbiji"

Ovaj događaj su pozdravnim govorima otvorili ambasador Andrea Oricio, šef Misije OEBS-a u Srbiji, Dejan Carević, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde RS, Slobodan Arsenijević, upravo izabrani predsednik Mreže i Nataša Novaković u ime Misije OEBS. Važnu reč su imali i Bratislav Redžić, član OEBS-a/Misije u Srbiji i Jelena Srnić Nerac, zamenica predsednika Mreže, predstavivši trenutnu situaciju u pružanju postpenalne podrške u Srbiji, kao i probleme iz prakse, te ulogu OEBS-a u ovom procesu.

~ . ~

Somborski učesnici u ovom događaju su bili Ružica Rakinić, Saša Stojšić, Dragana Buzadžić i Aleksandar Hinić, odnosno, predstavnici Psihozon-a, Kazneno-popravnog zavoda u Somboru i Povereničke kancelarije u Somboru-Odeljenja za izvršenje vanzavodskih sankcija i mera, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde RS. Govori su poslali jasnu poruku da je stvaranje ovakve Mreže bilo neophodno, a zaključak da je veliki posao urađen, ali isto tako da je u ime Mreže, koju čini 20-tak OCD širom Srbije, još veći posao. Svakako, povezivanje i saradnja svih društvenih aktera je preko potrebna. Događaju su prisustvovali mnogi mediji, predstavnici brojnih institucija širom naše zemlje, kao što su predstavnici zatvora, poverenici za izvršenje vanzavodskih sankcija i mera, centara za socijalni rad i mnogi drugi zainteresovani.

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 760 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…