Pisma iz Italije 6: San Điminjano duh srednjevekovne Italije

* San Gimignano je srednjovekovni gradić u središnjoj Italiji, provinciji Sijena, a u okviru italijanske pokrajine Toskana. San Điminjano ima 7106 stanovnika ili 51,49 po km² prostire sa na površini od 138 km² a nadmorska visina iznosi 324 m.San Điminjano poznat je kao "grad sa kulama" koje su dobro očuvane, pa je ceo istorijski centar od 1990. godine zaštićen kao kulturna baština od strane Uneska. 

San Điminjano - novi deo

Porodice koje su vladale gradom kroz vekove su podigle 72 kule ali je samo 14 kula preživelo zahvaljujući kojima je gradić uspeo da sačuva svoju srednjovekovnu atmosferu i izgled. Mesto je takođe poznato po proizvodnji belog vina pod nazivom Vernačija di San Điminjano, koja se uzgaja po okolnim padinama i poseduje zaštićeno geografsko poreklo.

San Đimninjano-panorama suton

Istorija

U trećem veku pre nove ere, malo etrursko selo se nalazilo na mestu San Điminjana. Hroničari Lupi, Kopi i Pekori su zabeležili da su tokom Katilanove zavere da nasilno sruši Rimsku Republiku u prvom veku n.e., dva brata, Mucio i Silvio, pobegli iz Rima ka Valdelsi i sagradili dva zamka pod nazivima Mućio i Silvia (današnji San Điminjano). Ime Silvia je promenjeno u San Điminjano tokom 450. godine n.e. nakon što je Svetac Modene, episkop Điminjano sprečio razaranje grada od hordi Huna koje je predvodio Atila. Kao rezultat, crkva dodeljuje "Sveti" u nazivu mesta a tokom šestog i sedmog veka oko zamka ničeo selo sa zidinama, koje je nazivano zamak San Điminjano ili zamak u šumi zbog šume koja ga je okruživala. Od 929. godine gradom su vladali episkopi Voltere.

U srednjem veku, u doba renesanse, grad je bio na zaustavno mesto hodočasnika katoličke crkve koji su putovali ka Rimu i bazilici Svetog Petra, pa putu koji se nazivao Via Francigena. Grad se vremenom razvijao trgovinom poljoprivrednih proizvoda sa okolnim mestima, pre svega šafranom, koji su koristio i za kuvanje i za farbanje odeće, i Vernači vinima.

Sedište Karabinjera u starom delu San Điminjana

Tokom 1199. godine, grad je stekao nezavisnost od episkopa iz Voltere i uspostavio srednjovekovnu komunu sa crkvama i zgradama od javnog značaja. Međutim, u naredna dva veka je u nekoliko navrata narušavan mir u gradu zbog konflikta između Gvelfi i Gibelini frakcija. Jedni su podržavali papu a drugi su bili na strani Svetog Rimskog carstva. Nemiri su bili glavni uzrok da porodice unutar gradskih zidina izgrade veće kule i time povećaju svoju bezbednost. Na kraju srednjeg veka je San Điminjano brojao 72 tornja u kojima su živele sve imućnije porodice. Pojedini tornjevi su išli i do 70 m u visinu. Visina tornja je obično zavisila od bogatstva porodice koja ga je gradila i u njemu živela. Na kraju je rivalstvo okončano od strane gradskog veća time što je zabranjeno da se zidaju više kule od one koja se nalazi na gradskoj većnici.

Iako je zvanični zaštitnik grada Sveti Điminjano, grad takođe slavi i Svetu Finu, znanu i kao Serafinu, koja je 1238. godine rođena u San Điminjanu i njen praznik se obeležava dvanaestog marta. Kapela Svete Fine u crkvi Kolegijata mesto je gde se nalaze njene mošti i freske koje je naslikao Girlandajo. Dok se kuća, koja se smatra njenom rodnom kućom i dalje nalazi u gradu. Dante Aligijeri je osmog maja 1300. godine ugošćen kao ambasador Gvelfi Lige u Toskani.

Grad je imao procvat do 1348. godine kada ga je zahvatila Crna smrt, pandemija koja je harala čitavom Evropom. Zbog nje se broj stanovnika prepolovio. Zatim je grad ušao pod okrilje Firence. U početku su neke gotske palate građene u firentinskom stilu, a mnogi od tornjeva su skraćeni na visinu normalnih kuća. Time je zaustavljen dalji razvoj grada i zahvaljujući tome, San Điminjano je sačuvao svoj srednjovekovni ambijent.

Toskanski pejzaž

Prirodno-geografske odlike

Grad je smešten u središnjem delu  Italije, 56 km južno od Firence, sedišta pokrajine. Nalazi u tipično toskanskom predelu brda i bregova, danas zaštićenom kao kulturno dobro Oko grada se po okolnim padinama protežu vinogradi. Nalazi se na grebenu brda sa svojim glavnim pravacem rasprostiranja sever/jug. Okružen je zidinama sa tri strane, a na najvišoj tački koja je na zapadu, nalaze se ruševiname tvrđave rasformirane u 16. veku. Postoji osam ulaza u grad koji su smešteni u unutrašnjem zidu koji datira iz dvanaestog i trinaestog veka. Glavne kapije su: Porta San Giovanni na jugu, Porta San Matteo na severozapadu i San Jacopo na severo-istoku. Glavne ulice u gradu su: Via San Matteo i ulica Via San Giovanni koje presecaju grad od severa do juga.

 Via St. Matteo

Prodavnica u San Mateo ulici, tradicionalno obeležena veprovom glavom

 Piazza della Cisterna

Ovo je glavni gradski trg na koji se dolazi iz ulice Svetog Jovana. U obliku je trougla i okružen je srednjovekovnim kućama različitih doba, među kojima ima lepih primera romantičkih i gotičkih palata. Na centru trga se nalzti bunar koji je u prošlosti bio glavni izvor snabdevanja vodom. Sada je to bunar želja kaže se, ko ubaci novčić u fontanu i poželi želju, sigurno će se ispuniti, (ista stvar kao sa veprom u Firenci) na trgu možete probati i jedan od najboljih sladoleda u Italiji. Struktura trga datira iz 1346. godine. Iako je većina renovirana tokom XX veka, neki delovi popločanog trga su iz XIII veka. 

 Piazza della Cisterna sa fontanom

 

Fontana - kažu ko ubaci novčić i poželi želju vratiće se.......e baš ćemo videti............

 Piazza della Duomo

Trg se nalazi severno od trga Cisterna i sa njim je povezan pasažem. Na zapadnom delu trga se nalazi crkva Kolegijata do koje se dolazi širokim stepenicama. Ime trga će vas asocirati na pomisao da je crkva nekada bila katedrala, ali iako je to možda bilo planirano, nije se ostvarilo. Ostale bitne građevine na trgu su opštinska palata Palazzo Comunale i gradska većnica Palazzo Podesta, sedište gradonačelnika.

Dok je u drugim gradovima, poput Firence, većina tornjeva srušena zbog ratova, prirodnih katastrofa ili menjanja urbanih celina, San Điminjano je uspeo da sačuva 14 kula različitih veličina i da zahvaljujući njima postane poznat širom sveta, Campanile della Collegiata, Torri degli Ardinghelli ,Torre dei Becci, Torre Campatelli, Torre Chigi, Torre dei Cugnanesim Torre del Diavolom, Torre Ficherelli or Ficarelli, Torre Grossa, Torre di Palazzo Pellari Casa-torre, Pesciolini Torre, Pettini Torre Rognosa, Torri dei Salvucci

Dve glavne crkve su crkva Kolegijata i crkva svetog Điminjana, oslikane su delima ranih italijanskih renesansih umetnika.

Piazza della Duomo

Stanovništvo

Prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva u opštini je živelo 7.677 stanovnika, mahom Italijana, mada se tokom proteklih decenija u grad doselilo mnogo doseljenika iz inostranstva.

 

 Od Sombora San Djiminjano udaljen je 1005 kilometara, a do njega možete doći i direktnim letom iz Beograda za Firencu.

 

 

 

All photos in this text are

copyrighted material

and all rights are reserved

 

 

dipl. turizmolog Srđan Ačanski 

Pročitano 1289 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…