Prof. dr Veselina Pelagić: Oprez pri kupovini namirnica, slatkiša neutvrđenog porekla, uskršnjih jaja na pijacama

* Profesor dr Veselina Pelagić, osnivač Fondacije za razvoj domaćinstva: O sastavu i poreklu slatkiša, kupovine šarenih jaja na pijacama Vaskrs, oprez

Pred Vaskršnje/Uskršnje praznike raspoloženi smo za darivanja dragim osobama, da bismo i kroz darove iskazali naklonost pogotovo na najradosniji prazni; naravno sve zavisno od „debljine“ novčanika, pa često pribegavamo i „liniji manjeg otpora“: za manje para – kupimo više poklona.

O tome kolko to može da nosi rizik po zdravlje potrošača, kada je reč o proizvodima iz uvoza... konditorskim proizvodima čije poreklo ne znamo niti u momentu kupovine razmišljamo o poreklu, nije zgoreg pomenuti relevantan podatak da je više od četvrt miliona tih proizvoda uništeno samo od početka ove godine. Namenjeni su pretežno najmlađoj populaciji. Kakvu opasnost oni nose i gde završavaju, naša saradnica, prof. dr Veselina Pelagić, pojasnila je ovih dana i u jutarnjem programu TV Vojvodina. Obratila se takođe i našem mediju, shvatajući važnost podataka koje stručno navodi, na popularan način ukazajući na mogućnosti rizika ili opasnosti, koji su inače povećani u praznične dane.

Tema veoma važna, kaže prof. dr. Pelagić, veoma kompleksna; o tome koliko je značajno reći da je nedavno na primer na graničnim prelazima zaplećeno 22 hiljade falsifikovanih čokoladnih jaja. Jer čokolada je inače poznata kao rizična i falsifikovana, kako navodi, pa njena mogućnost, koja može biti tehnička, lažno predstavljena, direktno ili indirektno štetna po potrošača. Kakao i šećer su sastavni deo te čokolade koje su proglašene u svetu pod velikim rizikom. - Prema tome za očekivati je ako u Evropskoj uniji i svetu postoji registrovano da je 10 posto falsifikovano – to jest 10 posto prevare u hrani, pa je to onda tema i kriminala i kriminalnih službi; u Evropskoj uniji postoji izveštaj da za samo tri meseca, od decembra 2016. godine, da su evropska služba i Interpol registrovali štetu od 250 mioliona evra - kaže Veselina Pelagić.

- Pokušala sam da istražim naše informativne sajtove resornih ministarstava, sem na sajtu Carine, međutim nismo, i u našem timu Fondacije, mogli da pronađemo nikakvu informaciju o inkriminisano zaustavljenoj robi konkretno u Batrovcima na graničnom prelazu, mada kolko imam informacije iz prošlosti, to i nije prvi put.

- Jednostavno je pretpostavka da se neki takvi proizvodi mogu naći na našim pijacama. I nas, naše zdravlje, ako kupimo takvu robu koju ne poznajemo, a ona nosi veliki rizik, posebno za decu, je naravno onda sve to mnogo skuplje po zdravlje. Onda to košta državu, pa građane, a time jednostavno i kompanije koje rade legitimno i koje legitimno kontrolišu svoje proizvode.

Osim čokolade, rizik nose i karakteristični proizvodi koji se mogu naći na tržištu kao što su razni napici, sokovi, maslinovo ulje, razna vina...

Pelagić zaključuje: - Aktuelno u dane vaskršnjih/uskrsnih svetaca - Farbana jaja, koja se nude i na pijacama? - Upozorenje potrošačima je izdala Uprava za veterinu i ono se nalazi na sajtu Ministarstva poljoprivrede, gde je skrenula pažnju da roba animalnog porekla, što su znači i jaja, da se ne kupuju na mestima koja nisu odgovarajuća. Znači, tezge, pod temperaturom prekjuče toplo, juče još toplije, a danas na primer zahlađenje, su veoma rizične za animalne proizvode, koji se prodaju tokom nekoliko dana između krompira, luka; nekad smo bili „srećniji“ (primer Novog Sada) jer smo imali prostor sa hladnjačama, a danas smo svedoci da se animalne namirnice nalaze i prodaju između krompira, paprike, paradajza. Iz tih situacija sa pijaca, imamo i neke poluzvanične informacije da je nekoliko ljudi obolelo i od trihineloze.

Saradnja: Fondacija za razvoj domaćinstva / izvorni rang youtube kanal Radio Televizije Vojvodine

Medijska pažnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 1021 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…