Povodom Svetskog dana sestrinstva i medicinskih tehničara: Profesija koja traži čitavog čoveka

* Povodom Svetskog dana sestrinstva i medicinskih tehničara (12. maj), simbolično objavljujemo Zakletvu Florans Najtingel, prve medicinske sestre i žene koja je postavila osnovne principe sestrinskog rada pre oko 100 godina, a koji su i danas u upotrebi

- Zakletva Florans Najtingel -

"Svečano se obavezujem pred Bogom i u prisustvu ovog skupa, da ću provesti ceo svoj život u moralnoj čistoti i da ću se odano baviti svojom profesijom.
Ja ću se uzdržavati od bilo kakvog nekontrolisanog postupka sa bolesnikom i neću svesno primeniti lek koji bi ga mogao oštetiti.
Sve što je u mojoj moći, učiniću, da poboljšam nivo svoje profesije i držaću u tajnosti sve lične informacije koje sam saznala i sve poverljive informacije koje doznajem prilikom obavljanja mog posla.
Sa punom lojalnošću, do kraja ću pomagati lekaru u njegovom poslu i odano ću obavljati sve poslove oko bolesnog čoveka.”

Istaknimo ovim povodom Medalju Florans Najtingel za milosrđe
Prva Srpkinja i prva žena sa prostora Kraljevine Jugoslavije, dobitnica ovog priznanja je bila Delfa Ivanić (1920), koja je svoju medalju 1962. godine poklonila Srpskom lekarskom društvu. Dobitnice su bile i Anka Đurović (1923), Ljubica Luković (1925), Bosa Ranković (1931).

Kada se osvrnemo unatrag od kada postoji školovanje medicinskih sestara počev 1921. godine i kasnije, trebalo bi da znamo da je to posao koji traži celog čoveka i neprestanu nadogradnju znanja i veština.
U Republici Srbiji po nekim pokazateljima ima oko 41.000 medicinskih sestara. One su požrtvovane i odgovorne, ali ne i dovoljno jedinstveno organizovane u borbi da sačuvaju svoju profesiju i njeno dostojanstvo, iako više od 70% poslova oko bolesnika obavljaju upravo sestre.

Zabeležila: Jelica Polovina (na fotografiji iz dana početaka svoje karijere koju je s punom ljubavlju i srcem obavljala a i danas humanitarno je u savetu svakom kome savet zatreba)

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 635 puta
Tagovano

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
Sombor 25000
e-mail: office@noviradiosombor.com
Tel: +381-25-442-442
Mob: +381-65-8-675-445
http://noviradiosombor.com

Linkovi

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Javite se na e-mail: office@noviradiosombor.com
Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…