IN MEMORIAM Nikita Andrejev (1927–2019)

* November 20-án 92 éves korában elhunyt Nikita Andrejev zombori vízépítő mérnök, a vajdasági vizek kiváló szakértője

Nikita Andrejev nagyapja és apja hadmérnökök voltak a cári Oroszországban, édesapja később hidrotechnikusként dolgozott az egykori Jugoszláviában. Az 1927-ben született Nikita vízépítő mérnöki oklevelet szerzett, két gyereke is ezt a szakmát választotta. Nikita a nyári iskolaszünetben tizenöt évesen már az I. Péter király-csatorna (Ferenc-csatorna) igazgatóságán segédkezett műszaki rajzolóként, majd tizenhét évesen két és fél hónapot töltött Veprődnél a csatorna iszapmentesítésén. A második világháború félbeszakította tanulóéveit, a zombori gimnáziumot magánúton fejezte be, majd Belgrádban szerzett vízépítő mérnöki oklevelet.

Diplomamunkájában kidolgozta a Mosztonga északi folyásának csaknem 55 000 hektárra kiterjedő tervét, amit az akkori zombori Vízközösség megpályázott az Általános Beruházási Alapnál, és 1963 és 1965 között első fázisában meg is valósított. Andrejevet az egyetem elvégzését követően munkája a zombori vízügyhöz kötötte. Dolgozott a tervezőrészleg vezetőjeként, volt műszaki igazgató, igazgató, az 1965-ös dunai árvíz 57 napja idején az árvízvédelmi szektor vezetője. Továbbképzései, tanulmányútjai során a Szovjetunió, Hollandia, Szlovákia, Magyarország vízügyi problematikájával ismerkedett. Időközben átkerült az Urbanisztikai Intézet élére, ahonnét kilenc év eltelte, és a község területrendezési tervének elkészülte után visszakérte magát a vízügybe, onnét vonult nyugdíjba negyven év szolgálat után 1992-ben.

A megérdemelt pihenő viszont újabb kihívást jelentett a szakembernek, az évtizedek alatt felgyülemlett tapasztalatot és a módszeresen gyűjtött vízügyi anyagot publikációkba fordította át. Előbb a Mosztongáról és Nyugat-Bácska vizeiről jelentetett meg könyvet, majd a Dunáról, illetve az apatini és zombori Duna mente vízgazdálkodásáról. A Bácskai-Nagy-csatorna 200 éves évfordulójára monográfiát adott ki a Bácska régi vízi útjainak építéséről és kihasználásáról.

Fekete J. József (Magyar Szó)

Projekat „Novosti dana: Svi jezici jedno blago – multikulturalni Novi Radio Sombor“ sufinansira se iz budžeta grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pročitano 1346 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…