Životne sportske priče: 50 godina u kimonu, Slavko Vuković

BORAC KOJI ŽURI POLAKO

* Upisao se u Karate klub „Agrosavez“, 1971. godine. Četiri godine potom učestvuje u Prvoj ligi Jugoslavije kao takmičar svog prvog, matičnog kluba „Agrosaveza“, da bi 1980. godine položio za majstorsko zvanje, crni pojas, na plaganju u dalmatinskom turističkom i sportskom centru, Omišu. Slavko Vuković, Somborac, ove godine obeležava "zlatni jubilej", 50 godina odanosti karate sportu

Danas poseduje crni pojas 5. dan. Važna godina kako odmah ističe, je baš ona u doba sveopštih sankcija tada prema Jugoslaviji, 1993-ća kada je osvojena prva sporska evropska medalja, bronzana - u sportskim karate borbama u teškoj kategoriji na Vadokai kupu u Rimu. Tim uspehom Branislava Burgović Vorkapić postaje sportista grada Sombora, a Slavko Vuković proglašen trenerom godine grada, od strane Sportskog saveza opštine Sombor.

U ovoj godini takođe, kao trener i kao takmičar uvodi Karate klub „Dušan Staničkov“ u savezni rang takmičenja Jugoslavije. Od 1994. do 1998, je selektor juniorske i kadetske reprezentacije Srbije i trener Karate kluba „Ravangrad“. A kao trener radio je u gotovim svim gradskim i klubovima u naseljenim mestima, „Dušanu Staničkovu“, „CBS“ Sombor, kao i „Nidan“, Bački Monoštor i sada, „Ravangrad“, Sombor.

Sem toga, pokrenuo je karate sekcije u Staparu, Bezdanu, Kolutu, Bačkom Bregu, Gakovu i Doroslovu. Slavko Vuković, karate trener i nacionalni sudija konačno u danas - olimpijskom karate sportu, radom je uspeo da animira impozantan broj dece koja su osvajala medalje na prvenstvima Vojvodine, Srbije, Crne Gore i Jugoslavije, balkanske medalje i gorepomenutu medalju sa Evropskog takmičenja. Velika želja mu je bila da poboljša nivo regionalne saradnje i to je uspevao kroz Memorijalni karate turnir „Igor Anđelković“ koji je organizovao 24 puta, a gde su dolazile ekipe iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Mađarske, Slovenije, Slovačke, Austrije i Bugarske.

- Pola veka svakodnevnog rada odvojeno je za afirmaciju ove popularne borilačke veštine, odabirom talenata iz Sombora i najbližeg okruženja. Svaka osvojena medalja predstavlja zadovoljstvo i motivaciju za sledeće i bolje treninge - priča somborski sportski "zlatni jubilarac" Slavko Vuković, evocirajući uspomene ali i planirajući dalje aktivnosti i već sledeće sezone. - Kao karate profesionalac, radim posao koji neobično volim i takva predanost mi je verujem, donela i članstvo u Upravnom odboru Karate saveza Vojvodine što mi je takođe čast. No, više obaveza.

U ovih 5 decenija sanjao je da sport kojim se on i njegove sportske kolege bave postane olimpijski - ove godine kao što je već poznato će po prvi put karate biti uvršten u program Letnjih olimpijskih igara u Tokiju.

Privatno je ono ipak najvažnije kada se uspesi i rezultati "ne dele", posebno ističe Slavko. Oženjen je suprugom Verom Vuković koja mu je naravno najveći oslonac i podrška, ima dvojicu sinova, Dejana i Vukašina i dve poćerke, Ekatarinu i Sanju, a kao mladi deda :-), ponosi se i sa dvoje (za sada) unučadi, Nemanjom i Sarom.

Izvor i podaci: Karate klub RAVANGRAD SOMBOR

-----------

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 1002 puta
Tagovano

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…