Сусрети Матица Дијаспора у Сомбору у организацији Завичајног удружења "Коријени"

* Завичајно удружење Срба „Коријени" је од 4. до 6. октобра организовало своје традиционалне сусрете „Матица Дијаспора“. Овим програмом Коријени су обележили 800 година аутокефалности Српске Православне Цркве

Програм је почео у свечаној сали града Сомбора где је на тему „Перспективе Срба у региону говорио Миодраг Линта, председик Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије а програм је подржао и Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију. Препуна сала Жупаније је могла да чује о многим проблемима али и јаснијим перспективама Срба у региону.

У суботу је након дочека гостију отворена изложба „Наши крајеви“ у малој сали Српске читаоница "Лаза Костић". На изложби су представљени Срби из Вуковара, Дубровника, Републике Српске, Лике, Кордуна, Бачке преко својих КУД-ова и различитих организација који их окупљају. Програм и изложбу је отворио Душко Ћутило, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине.

Одржан је и Округли сто на тему „Перспективе Срба“. Уводничар мр Влада Ђурковић је говорио о аутокефалности Српске Православне Цркве којом је Свети Сава отворио перспективу Србима која траје већ 800 година и која ће трајати вековима.

Мила Ћатовић је говорила о страдању Срба и НДХ а поводом 80 година почетка Другог светског рата. У име Матице Српске из Дубровника је говорио Милорад Буха, и истакао да само очување културних основа може да отвори и перспективу за даљи развој. Удружење Срба Косова и Метохије представљао је адвокат Миладин Дабетић.

Боро Ркман из Вуковара, Љиљана Браловић из Горњег Милановца, Илија Павловић из Шамца, Ранка Срдић из Новог Сада, такође су имали реч. Сви су у својим излагањима истакли да је Србима преко неопходно јединство односно саборовање које већ 800 година негује Српска православна Црква и да је једина јасна перспектива она која народ везује за Цркву.

Свечани ручак за госте и све учеснике је уприличен у сали Сомборске црквене општине СПЦ. Сала Дома ученика била је место одржавање књижевног сусрета где је своје стихове говорило око 20 песника из Апатина, Новог Сада, Шамца, Вуковара, Дубровника, Прњавора, Добоја, Франкфурта, Пећи, Горњег Милановца.

Последњег дана Сусрета учесници су се опет сакупили у Српској Читаоници и кроз неформалан разговор истакли да ови сусрети веома значе свим градовима и заједницама Срба у њима јер потврђују везу Матице и Дијаспоре као и Срба у региону. Истог дана навече мушка певачка група "Чауши" је одржала и свој концерт којим су овогодишњи сусрети и завршени.

Медијска пратња: Нови Радио Сомбор

~ . ~

Pročitano 838 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…