Održan Dunav Soja Dan polja održive proizvodnje soje povodom važne godišnjice, u Lugovu

U ZNAKU JUBILEJA - 140 GODINA PROIZVODNJE SOJE U EVROPI

* Lugovo, 14. jun 2018. godine - Udruženje Dunav Soja, Poljoprivredna stručna služba iz Sombora i kompanija Agri Business Partner zajednički su organizovali Dan polja održive proizvodnje soje, koji je okupio više od 200 najvećih proizvođača soje iz zemlje i regiona. Danu polja su prisustvovali i predstavnici domaćih prerađivačkih kapaciteta, kontrolnih kuća, izvoznika, kao i predstavnici nadležnih institucija i tom prilikom je prikazan najbolji sortiment soje, nove specijalizovane mašine za mehaničko suzbijanje korova, kombinacije primene sredstava za zaštitu bilja i primena folijarnih đubriva u proizvodnji soje

Marko Rovčanin, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu prilikom zvaničnog otvaranja

     Dunav Soja Dan polja je jedan od deset događaja širom Evrope na kojem je obeleženo 140 godina proizvodnje soje u Evropi i istaknut značaj kontrolisanog BEZ GMO kvaliteta i domaćeg porekla ove važne proteinske kulture za stočnu proizvodnju, a samim tim i za proizvodnju hrane, pre svega mesa, mleka i jaja.

    Marija Kalentić, generalni direktor međunarodnog Dunav Soja udruženja za SEE i CEE je istakla značaj domaće genetski nemodifikovane soje i BEZ GMO označavanja hrane: Kako da znamo da li su meso, mleko, jaja koje kupujemo od životinja hranjenih našom domaćom bez gmo sojom sa ovih njiva ili su poreklom iz uvoza gde se preko 85% životinja svakodnevno hrani GM stočnom hranom? Ne možemo da znamo da li je životinja hranjena gementski modifikovanom sojom jer to na krajnjem proizvodu ne piše, ali ono što možemo i što cela Evropa radi je da BEZ GMO označimo hranu od životinja hranjenih BEZ GMO stočnom hranom. To je ono za čega se Dunav Soja udruženje zalaže, za BEZ GMO sertifikaciju i označavanje, za pravo da znamo šta kupujemo i mogućnost da biramo i istovremeno podržimo domaće proizvođače.

Marija Kalentić, generalni direktor međunarodnog Dunav Soja udruženja za SEE i CEE

     O značaju saradnje sa Dunav Soja udruženjem za kompaniju Agro business partner, Branko Jevremov, direktor je rekao: Sinergija naše saradnje se najbolje ogleda u prošlogodišnjoj sertifikaciji sirovog mleka, kao prvog zvanično deklarisanog BEZ GMO proizvedenog mleka u Evropi dobijenog od grla hranjenih isključivo genetski nemodifikovanom domaćom sojom. U desetogodišnjem iskustvu poslovanja kompanije ABP u Srbiji sa apsolutnom sigurnošću želim da naglasim da se naši poslovni rezultati konstantno povećavaju, potvrđujući održivost poslovne strategije bazirane na proizvodnji soje. Verujemo da realni pokazatelji pozicije i razvoja kompanije ABP potvrđuju činjenicu da se u biljnoj i stočarskoj proizvodnji može, treba i mora planirati, računati i unapređivati proizvodnja soje.

Obilazak oglednih polja

     Na Danu polja Dunav Soje u Lugovu, prisutnima se obratio i Marko Rovčanin, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, koji je naglasio: Srbija je lider u proizvodnji i preradi genetski nemodifikovane soje u Evropi sa više od 600.000 tona na godišnjem nivou i ponosni smo što je Vojvodina prepoznata kao evropska prestonica soje. Jedina smo zemlja u Evropi koja ima dovoljno soje za snabdevanje domaće industrije stočne hrane, a pri tom ostvarujemo i značajan izvoz soje i sojinih prerađevina čija vrednost prelazi 80 miliona dolara. Našu soja je izuzetno tražena na tržištima Austrije, Nemačke, Švajcarske i drugim evropskim zemljama. Naša šansa na evropskom tržištu je u kvalitetu i veoma je važno da sačuvamo i iskoristimo prednost koju imamo kao lideri u proizvodnji soje i hrane bez GMO, a jedan od načina je BEZ GMO sertifikacija i Dunav Soja označavanje prehrambenih proizvoda. Ovakvom strategijom imamo mogućnost da zaštitimo i podržimo naše poljoprivredne proizvođače soje, dok istovremeno naša poljoprivreda povećava konkurentnost kako na domaćem tako i izvoznim tržištima. To je upravo i jedan od glavnih razloga zašto Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu podržava i intenzivno sarađuje sa međunarodnim udruženjem Dunav Soja.

O Dunav Soja udruženju

     Dunav Soja je evropsko, međunarodno nezavisno, neprofitno udruženje za promociju i podršku proizvodnje visokokvalitetne genetski nemodifikovane (BEZ GMO) hrane u Evropi koje okuplja više od 300 članova iz preko 20 evropskih zemalja. Međunarodni Dunav Soja standard i oznaka kvaliteta omogućavaju bez gmo sertifikaciju i označavanje prehrambenih proizvoda čime se garantuje da je proizvod domaćeg i kontrolisanog porekla i kvaliteta, u čijoj proizvodnji nisu korišćeni genetski nemodifikovani sastojci, kako u ishrani životinja, tako i u krajnjem proizvodu. Dunav Soja standard i oznaka kvaliteta odobreni su za korišćenje u Srbiji od strane Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu od 2015. godine. Na tržištu u Srbiji sertifikovana su jaja, sirovo mleko i preko 70.000 tona soje i prozvoda od soje.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 1416 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…