utorak, 26 septembar 2017 21:02

U susretu oktobru, međunarodnom mesecu borbe protiv raka dojke: saveti prim. dr Đerđi Šarić

Napisano
Ocenite ovaj članak
(3 glasova)
Ulaz u nove prostorije Centra Zdravka, na Novoj Selenči u Somboru - zgrada "Kod tri šešira" Ulaz u nove prostorije Centra Zdravka, na Novoj Selenči u Somboru - zgrada "Kod tri šešira"

* Rubrika: Tri pitanja - tri odgovora, ovoga puta posvećena je nadolazećem itekako važnom datumu, oktobru - u kojem simbolično svuda u svetu stručnjaci ukazuju na jednu od pošasti savremenog doba. Borba protiv raka dojke u somborskoj sredini ima veoma značajno utemeljenje, zahvaljujući i predanosti u radu primarijusa, doktorke Đerđi Šarić

  1. Doktorko Šarić, zašto je značajno ukazati na obeležavanje oktobra, Meseca borbe protiv raka dojke?

       - Svaki dan treba da brinemo o svom zdravlju, da osluškujemo telo kada nas boli, odakle ta bol, kad imamo neku promenu, zašto je nastala.Tako ćemo osluškivanjem osetiti ako se nešto događa u organizmu. Ovakve akcije, kao ružičasti oktobar, skreću pažnju svakom pojedincu da brine o sebi, da ide na redovne preglede, da se odaziva na akcije skrininga. Promene na dojkama se lako uoče, potrebno je redovno raditi samopregled i na taj način će se uočiti promena koje na poslednjem pregledu nije bilo. Čak i ako je sve u redu, jednom godišnje je potrebno uraditi USG dojki, a kada prođe 40 godina života tada već dolazi u obzir i mamografija. U mlađem dobu se radi ultrazvuk jer su dojke žljezdane građe, dok sa godinama one dobijaju “masnu” strukturu kada je mamografija najtačniji pregled. Mamografija se radi na dve godine, a ultrazvuk može češće. Ipak, najvažniji je samopregled dojki. Zato dođite u naš Centar Zdravka svakog radnog dana od 17-19 časova, počevši od 1. Oktobra ove godine, na adresi Staparski put, objekat “Tri šešira”.  Tu vas čekaju volonterke koje će vas obučiti samopregledu dojke, a i pokloniće vam flajer sa uputstvima. Ukoliko je neko već oboleo od raka tada on sam ili član porodice može da dođe da dobije priručnik  “Saveti za život sa rakom” I tako postane član našeg udruženja.

  1. Centar Zdravkau u Somboru čiji ste osnivač i na čijem ste čelu, prednjači u Srbiji raznovrsnim aktivnostima koje ste osmislili. Dobili ste i lično i kao Društvo niz priznanja, no koje Vam je, osim onih statusnih i prigodnih, ipak najdraže?

       - Ove godine obeležavam 20 godina kako sam na čelu Društva za borbu protiv raka. Nije uvek bilo lako uvesti inovacije u našoj sredini, bez obzira što one u okruženju i inostranstvu uopšte nisu nepoznanica. Za tih 20 godina, posebno poslednjih godina naše udruženje je postalo ozbiljan subject - partner zdravstvenim institucijama, vidljivi deo lokalne zajednice. Dobili smo nove prostorije od grada i sada će ekonomisanje udruženjem biti znatno lakše. Velika podrška našem udruženju je prepoznavanje koristi koje donosimo zajednici, pa smo deo  Saveta za zdravlje grada Sombora, a u našem gradu je i sedište Nacionalne asocijacije lečenih od raka Srbije; putem nje smo u Evropskom udruženju pacijenata lečenih od raka ECPC, a važan segment Republičke stručne komisije za posršku pacijentima pri Ministarstvu zdravlja Republike Srbije. Vaninstitucionalna podrška osoba lečenim od raka koje pruža naše udruženje je svetli primer u Srbiji. Raduje nas što ćemo sada deliti prostorije sa Društvom za borbu protiv šećerne bolesti da i njih malo pokrenemo.

  1. Koja je Vaša poruka, s obzirom i na težinu posla kao onkolog, ali i na Vašu uvek optimističnu, vedru i pozitivnu narav, a sve u smislu daljeg bodrenja pogotovo onih u postoperacionom periodu?

       - Ono što treba lečenoj osobi je dobra komunikacija. Takođe, i pomoć u kretanju kroz zdravstveni sistem. To se najčešće primeti kada se bolest dogodi nama ili nekome iz bliže porodice. Zato nikada nije previše ponoviti jednu informaciju više puta, dok je pacijent ne usvoji i pomoći da lakše stigne do odluke o daljem lečenju. Administracija je veoma komplikovana ako sve radi pacijent sam, pa mu i tu treba pomoći, rasteretiti ga. Postoje mogućnosti da sve to bude jednostavnije upotrebom novog elektronskog sistema, ali treba dosta strpljenja i vremena dok ga svi uspešno savladamo i razumemo. Važno je da imamo volju i motiv da uvek tražimo bolje i to sa osmehom na licu.

Uvek sa osmehom na licu: prim. dr Đerđi Šarić

..........................................................................

S. Stričević

Rubrika je deo realizacije projekta zahvaljujući konkursu Grada Sombora

Pročitano 1898 puta
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…