Potpisan Sporazum o međumuzejskoj saradnji između Dunaujvaroši (Mađarska) i Sombora (Srbija)

* Direktori muzejskih institucija dveju država, Lajoš Farkaš, Muzeja grada Dunaujvaroš Incerciza u susednoj Mađarskoj i Branislav Mašulović, direktor Gradskog muzeja Sombor, potpisali su na Dan grada Sombora, u nedelju 17. februara 2019, Sporazum o međumuzejskoj saradnji. Ovom svečanom činu u biblioteci Gradskog muzeja Sombor prisustovala je Ilona Fridrihne Pete, šef kabineta Gradonačelnika grada Dunaujvaroš, kao i zaposleni u somborskom muzeju

Zaposleni u somborskom muzeju i gosti iz Mađarske

Cenjeni gost iz Mađarske, gospodin Lajoš Farkaš, govoreći na tečnom srpskom jeziku, istakao je najpre dugogodišnje prijateljstvo i saradnju sa svojim kolegom, direktorom Mašulovićem. – Razmena ideja je od naše neprocenjive zajedničke uzajamne koristi za obe sredine kako bismo već od sutra još jače unapređivali obe institucije na dobro građana – podvukao je Lajoš Farkaš o suštinskom pitanju zašto je važna razmena istoriografskih ideja koje su pokretač čuvanja viševekovnog blaga u oba grada. – Ovim činom danas, mi jednostavno usavršavamo saradnju koju smo počeli još pre dvadeset godina u Kečkemetu a naravno zahvaljujući i dugoj saradnji i poznatom i bratimstvu mnogima za primer između Sombora i Baje.

Direktori muzeja u Dunaujvaroši, Lajoš Farkaš i domaćin somborskog, Branislav Mašulović i Ilona Fridrihne Pete, šef kabineta gradonačelnika prijateljskog mađarskog grada

Bitnost multidsiciplinarne kohezije u obe sredine kao i geografska blizina oba grada, Dunaujvaroši i Sombora dodatno pomaže da afirmišemo naš rad na još višoj stepenici, rekao je u ime domaćina Branislav Mašulović. – Značaj i uloga medija je u tome neprocenjiva. Ono što se nije objavilo nije se ni dogodilo, poznato je pravilo – naglasio je Mašulović – a mi smo ovim svečanim potpisivanjem na Dan našeg grada, Sombora, to pravilo potvrdili i hvala medijima na praćenju našeg rada.

Nevena Živadinović Kusonić, koordinator za međumuzejsku i međunarodnu saradnju Gradskog muzeja Sombor i rukovodioci

Gospodin Lajoš Farkaš je pojasnio pojedine detalje u vezi sa veoma interesantnim činjenicama a svakako jedinstvenim, u vezi sa gradom Dunaujvaroš. To je u slobodnom prevodu sa mađarskog na srpski - „Novi grad na Dunavu“. Veliku zahvalnost ovaj moderni mađarski grad kada je i počeo da se razvija 1952. godine duguje predsedniku tadašnje SFRJ drugu Josipu Brozu Titu o kojem su takođe na svom terenu u Mađarskoj imali samostalne, sopstvene muzejske izložbe.

Potpisan tekst Sporazuma sa obe strane

Generalno, Dunaujvaroš će Sombor posebno da forsira od strane Mađarske kada je reč o svim značajnim prekograničnim projektima, rekla je sa zadovoljstvom Ilona Fridrihne Pete, šef kabineta Gradonačelnika Dunaujvaroši. – Sombor je tipičan srpski primer jedne tradicionalne ali istovremeno moderne sredine koja zna da čuva svoje istorijske, kulturološke, druge vrednosti u oblasti društvenog i javnog života. Sombor je i grad kakvi danas jesu gradovi u Evropskoj uniji, Sombor je lider u mnogo čemu kada govorimo o budućnosti u Srbiji i zato zahvaljujući Somboru i možda sličnim pojedinim sredinama kod vas, zemlja će ići brže ka Evropskoj uniji a mi ćemo u tome posebno da vas podržavamo – zaključila je Fridrihne Pete.

Potpisivanje o međumuzejskoj saradnji između Dunaujvaroši (Mađarska) i Sombora (Srbija) smatra se jednim od najvažnijih događaja ove godine u oblasti kulture i društvenog života u oba grada.

Međumuzejska saradnja, zaključak je, obuhvala razmenu stručnjaka obeju sredina, izložbi, ideja, projekata i informacija koje će pridoneti boljem razumevanju među potpisnicima, sve u cilju očuvanja kulturne baštine manjina sa obe strane koje će u tome da imaju prioritet, kao i razvoju međugranične muzejske delatnosti uz primenu evropskih standarda u muzeološkoj praksi. Dva muzeja planiraju i partnerstvo u implementaciji evropskih projekata.

Siniša Stričević

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 1161 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…