Brankica Ćurčić, kustoskinja istoričarka umetnosti Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor: - Čudesan, osvajajući mikrosvet Sonje Bojanić

* U utorak 25. januara u Maloj galeriji Kulturnog centra Laza Kostić Sombor otvorena je izložba pod nazivom Mikro autorke Sonje Bojanić iz Novog Sada. Izložbu je otvorila Brankica Ćurčić, kustoskinja istoričarka umetnosti galerije Kulturnog centra Laza Kostić Sombor koja je pri tom istakla da, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju ni sama autorka izložbe, ni ostatak tima Galerije Kulturnog centra Laza Kostić Sombor nije bio u prilici da prisustvuje otvaranju izložbe, ali da su, kao i mnogobrojna (virtuelna) publika svi pratili digitalni video prenos svečanog otvaranja izložbe i time je dala naglasak na prednosti i važnost svih mogućnosti koje nam digitalizacija pruža u svim aspektima života

******

"I baš iz te tačke, tog odnosa živo(lajv) i (virtuelno)" kustoskinja je započela upoznavanje svih (neposredno ili virtuelno) prisutnih sa likom i delom Sonje Bojanić. Sonja je po zanimanju master vizuelni umetnik, završila je akademiju umetnosti u Novom Sadu, smer Slikarstvo, a master studije završila je na smeru Digitalna slika. Takođe ima zvanje dizajner novih medija i dizajner na produkciji videa i zvuka.

U polju njenog interesovanja su odnosi mikro i makro, slika-reč, tačnost - likovnost, informacija - percepcija, pokret - zvuk i oblikovanje formi koje nastaju iz jedne tačke. Isto tako, "autorka istražuje odnos nauke i umetnosti. Konkretno, mikroorganizme, forme vidljive pod mikroskopom Sonja prenosi u polje umetnosti i to, mogli bismo reći još korak dalje, u novi likovni mediji, u digitalnu sliku.

Sonja nam svojim radovima ukazuje na bliskost nauke i umetnosti, podseća nas na sve ono što važi i za jedno i za drugo, to je naravno, istraživanje, rad, posvećenost, ali i eksperimentisanje - taj iskorak iz onog što je ustaljeno koji nas uvek vodi do novih saznanja i iskustva, i u nauci, bilo kojoj, i u umetnosti, opet bilo kojoj.

Radovima Sonje Bojanić svojstveno je prožimanje nauke, umetnosti i tehnologije. Mikrobiologija sa svojom tehnologijom umetnici omogućava da vidi nevidljivo, umetnost da to nevidljivo prikaže, a tek digitalni medij omogućava joj da na tom prikazanom interveniše i time uključi ono nezaobilazno svojstvo koje umetnost ima, a kažu da nauka nema, a to je imaginacija."- navela je u svom obraćanju Brankica Ćurčić, kustoskinja istoričarka umetnosti.

Izložba će biti otvorena do 19. februara. A radno vreme Galerije Kulturnog centra Laza Kostić Sombor je svakog radnog dana od 9 do 14 i od 17 do 20 časova i subotom od 9 do 13.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadžaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 312 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…