Gradska biblioteka Karlo Bijelicki Sombor: Marina Brnja potpisuje novo kapitalno bibliotečko izadavačko delo

* Osim brojnih aktivnosti iz domena bibliotečko-informacione delatnosti, Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki” godinama neguje svoju izdavačku delatnost

Značaj izdavaštva kod biblioteka ogleda se u očuvanju zavičajne kulturne baštine, podsticanju stvaralaštva, popularisanju knjiga i pisane reči, ali i u prezentovanju svojih fondova i usluga. U okviru svoje izdavačke delatnosti, Gradska biblioteka u Somboru publikuje: knjige, časopise, kataloge knjiga, vodiče, izložbene kataloge i ostali materijal neophodan za odvijanje programskih aktivnosti (plakati, pozivnice, programe za izložbe i koncerte, prospekte, razglednice itd.).

Zahvaljujući jasnoj programskoj orijentaciji i predanim radom svih upravnika, uređivačkog Saveta i stručnih kadrova Biblioteke, izdavačku delatnost čini više od dve stotine knjiga poezije, proze, esejistike, književne kritike i teorije, studija, monografija, istoriografije, etnografije, bibliografije i drugih publikacija. Bibliografiju izdanja Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki” u Somboru sačinjava uvodna studija o istorijatu Biblioteke i njenoj izdavačkoj delatnosti, uvodne napomene sa objašnjenjima o metodu, načinu rada i o standardima koji su poštovani prilikom izrade bibliografije, zatim sledi kompletna bibliografija izdatih publikacija.

Bibliografija je upotpunjena registrima. Kao predložak za bibliografsku građu poslužio je katalog u izdanju biblioteke: Izdavačka delatnost Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki” u Somboru i Srpska bibliografija: knjige 1868-1944. Građa za bibliografiju prikupljena je iz određenih fondova Biblioteke: zavičajnog odeljenja, naučnog odeljenja i pozajmnog odeljenja za odrasle korisnike. Takođe, korišćeni su i godišnji izveštaji o radu biblioteke u periodu od 1944. do 2021. godine.

Ovo značajno bibliografsko delo potpisuje diplomirani bibliotekar Naučnog odeljenja Biblioteke Marina Brnja. Bibliografija izdanja Gradske biblioteke Karlo Bijelicki u Somboru predstavlja priređen i dopunjen master rad Izdavačka delatnost Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki“ u Somboru - bibliografija izdanja, odbranjen 4. novembra 2020. godine na Pedagoškom fakultetu u Somboru Univerziteta u Novom Sadu.

Zabeležila: Gorana Koporan

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 234 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…