Predstavljena knjiga o prvom pomenu bunjevačkog imena u Bačkoj

* U Velikoj Sali zdanja Županije u Somboru, ispunjenoj do poslednjeg mesta, u ponedeljak, 27. juna, predstavljena je knjiga „Četiri veka od prvog pomena bunjevačkog imena u Bačkoj“, autora Milana Stepanovića. Promociju su organizovali UG „Bunjevačko kolo“ iz Sombora i subotički izdavači knjige (Centar za kulturu Bunjevaca i Bunjevački edukativni i istraživački centar „Ambrozije Šarčević“)

Uvodnu reč o knjizi izrekla je dr Suzana Kujundžić Ostojić, recezentkinja ovog izdanja i predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine u Srbiji, koja je govorila o nastanku knjige i naporima da se pribavi arhivska dokumentacija iz arhiva u Rimu, koja svedoči o najstarijem pomenu imena bačkih Bunjevaca, zapisanog u arhivskim izvorima još u junu 1622. godine. Prisutne je, u ime organizatora promocije, pozdravio i Dejan Parčetić, predsednik UG „Bunjevačko kolo“ u Somboru, koji je naglasio da je ova knjiga već treći projekat saradnje bunjevačke zajednice i autora knjige, tokom desetak prethodnih godina.

Pisac knjige Milan Stepanović rekao je u svom izlaganju da knjiga govori o korenima i najstarijim svedočanstvima dugog i starog bunjevačkog istorijskog i etničkog identiteta, koji u Bačkoj ulazi u peti vek svog trajanja, te o duhovnom životu najstarijeg sloja bačkih Bunjevaca u 17. veku. Naglasio je ulogu narodnog sveštenstva oličenog u don Šimunu Matkoviću, prvom zvaničnom duhovnom pastiru bačkih Bunjevaca, kao i bosanskim franjevcima, bez kojih bački Bunjevci, tokom prvog stoleća boravka na ovom prostoru, ne bi opstali u svojoj etničkoj pripadnosti i veri, niti bi imali temelj za kasniji uspon, tokom koga će, od kraja 17, pa sve do početka 20. veka, imati značajnu ulogu u vojnom, političkom, administrativnom, duhovnom i privrednom životu Bačke, a posebno gradova Subotice, Sombora i Baje, u kojima su Bunjevci, tokom prethodna četiri stoleća, ostavili snažan pečat svog etnosa i urbaniteta.

Svojim muzičkim nastupom, promociju knjige su oplemenili vokalna soliskinja RTS i RTV, Zorana Iđuški i Strahinja Rašić na harmonici.

Izdavači su darovali po primerak knjige svakom posetiocu promocije, a somborsko „Bunjevačko kolo“ i njegova Slamarska sekcija darovali su autoru knjige, na svršetku promocije, lepu sliku somborske Male pravoslavne crkve, autroke Ilonke Bogišić, rađenu u slamarskoj tehnici.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)

Pročitano 197 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…