GRADSKI MUZEJ Sombor: Izložba poznatog subotičkog fotografa Augustina Jurige

* Izložba fotografija „Lica Bačke” poznatog subotičkog fotografa Augustina Jurige biće otvorena u Gradskom muzeju Sombor u četvrtak, 1. septembra u 19 časova i trajaće do 15. septembra

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata je ovu izložbu umetničkih fotografija do sada predstavio publici na više mesta u Bačkoj, kao i u susednoj Mađarskoj, a sada će četrdeset i šest fotografija, portreta, koje su nastale u proteklih nekoliko decenija širom Bačke, biti predstavljeno i u Somboru. Juriga je dugogodišnji saradnik Gradskog muzeja Sombor. Bio je angažovan prilikom fotografisanja staparskih ambara, izradio je fotografije za muzejsku stalnu postavku, kao i tokom izložbi Stara arhitektura Sombora i Lica Lahorea.

Augustin Juriga je rođen 1947. godine u Subotici. Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Vojvodine i Nezavisnog udruženja novinara Srbije. Radeći kao fotograf u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica (1980 - 1996) stekao je ugled i ostvario trajnu prepoznatljivost svojih dela jedinstvenim fotografijama vojvođanske arhitekture, objekata i predmeta etnografske građe, posebno posvećenih Dužijanci. Njegovi omiljeni motivi su: subotičko pozorište, groblja, Gradska kuća u Subotici, događaji oko Međunarodnog festivala pozorišta za decu, urbana Amerika, Pakistan, te ljudi i njihova lica.

Objavljene su mu knjige: fotomonografija Salaši u mom oku (1997), za koju dobija posebno priznanje, Dr Ferenc Bodrogvari, monografija Ris (2003) i katalog mađarskih narodnih običaja Zaostavština predaka (2000). Njegove fotografije se nalaze u monografiji Subotica Boška Krstića i Arhitektura secesije u Vojvodini Bele Durancija. Na temu Grada Subotice realizovao je više kalendara, za neke od njih je nagrađen. Gradsko priznanje „Pro urbe” dobio je 2005. godine.

Fotografije su izlagane na kolektivnim i samostalnim izložbama.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)

Pročitano 261 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…