Međunarodni naučni skup „Dramsko vaspitanje u obrazovanju vaspitača i učitelja“ održan na Pedagoškom fakultetu u Somboru

* Somborski Pedagoški fakultet u petak, 10. novembra, bio je domaćin Međunarodnog naučnog skupa pod nazivom „Dramsko vaspitanje u obrazovanju vaspitača i učitelja“, koji je okupio eminentne profesore iz Srbije, Slovačke, Hrvatske i Makedonije. Svoje radove na naučnom skupu predstavilo je tridesetak učesnika, a rukovodilac je bio doc. dr Milivoje Mlađenović, šef Katedre za jezik i književnost

Na samom početku svečanog otvaranja skupa, srdačnu dobrodošlicu učesnicima uputio je prof. dr Željko Vučković, dekan Pedagoškog fakulteta. On je ukazao na dugu i značajnu tradiciju koju Pedagoški fakultet baštini, a koja je počela pre 240 godina Normom Avrama Mrazovića i potom Preparandijom, prvom srpskom učiteljskom školom.

Parafrazirajući članak koji govori o učitelju i njegovom mestu u društvu, a koji je objavljen 1883. godine u prvom srpskom pedagoškom časopisu „Školskom listu“, profesor Vučković je naglasio da samo obrazovan i moralan čovek može biti učitelj.

Takođe, on je istakao da ovakvi skupovi, osim naučne i pedagoške svrhe imaju za cilj komunikaciju i prijateljstvo. Predsednik Saveta Pedagoškog fakulteta prof. dr Tihomir Petrović zahvalio je svima koji su se odazvali pozivu da učestvuju na ovoj konferenciji. Prisutne je u ime tima koji je pripremao i realizovao skup pozdravio doc. dr Milivoje Mlađenović i ukratko ih upoznao sa istorijatom dramske i pozorišne umetnosti u okviru škola u Srbiji.

On je posebno izdvojio srpsko diletantsko pozorište koje je u somborskoj Preparandiji 1850. izvelo Sterijinu dramu „Svetislav i Mileva“ i Jovana Đorđevića koji je u Somboru osnovao Društvo srpskog pozorišta, a kasnije Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu i Narodno pozorište u Beogradu.

Doc. dr Milivoje Mlađenović je rekao da je „cilj skupa da se opisom istorije i aktuelnog stanja u nastavi dramskog vaspitanja, analizom i komparacijom nastavnih sadržaja dramskog vaspitanja učiteljskih i drugih fakulteta koji obrazuju učitelje i vaspitače u Srbiji i regionu, te iskustava u realizaciji tih sadržaja opiše model dramskog vaspitanja u budućnosti koji će doprineti kvalitativnom povećanju teorijskih i praktičnih znanja i poboljšanju veština neophodnih za primenu dramskih metoda u nastavi, kao i za organizaciju vannastavnih dramskih aktivnosti, povećanje kompetencija učitelja i vaspitača za kritičku analizu pozorišnih predstava za decu i mlade, kao i za koncepciju i sprovođenje istraživanja u području dramskog vaspitanja i pozorišta za decu“.

Plenarna predavanja održali su Mira Perić Kraljik, profesorka umetnosti na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Štrosmajera u Osjeku (Hrvatska) i dr Jovan Ljuštanović, profesor na Visokoj strukovnoj školi za vaspitače u Novom Sadu. Učesnici ovog skupa su izlagali svoje radove raspoređeni u tri sekcije: Dramska književnost za decu i dramski metod, Dramska pedagogija u visokim školama i fakultetima i Primena dramskog metoda u predškolskim ustanovama i osnovnim školama.

Danka Ivošević

Pročitano 1540 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…