Pedagoški fakultet Sombor: Naučna tribina - "Istoriografske kontroverze o Srbiji 1941."

* Na Pedagoškom fakultetu u Somboru, u amfiteatru „Isidora Sekulić“ je 20. oktobra organizovana tribina pod nazivom: Istoiografske kontroverze o Srbiji 1941. Predavač je bio prof. dr Aleksandar Životić, nastavnik na Katedri za istoriju Jugoslavije, Odeljenja istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu

Profesor je najpre istakao da se istoriografija kao naučna disciplina uobličava sedamdesetih godina prošlog veka, da bi sredinom osamdesetih doživela ključne momente - tih godina su se dešavale velike polemike i rasprave, više je bila izražena sloboda govora, pa i mnogi izvori postaju dostupni, što u velikoj meri doprinosi istoriografiji o Drugom svetskom ratu. Ističe da je sam Drugi svetski rat na našem prostoru skup kontroverznih pojava, sa više aspekata i više različitih konteksta.

Iako predstavlja globalni svetski sukob između dve velike ratne koalicije, dešavanja na Balkanu donose drugačiju kontroverzu samu sebi. Rat koji je prožet linijom antifašističke borbe i Kraljevina Jugoslavija koja pada kao žrtva nacizma i fašizma.

U godini koja nosi breme samog rata (1941) i toga kakav je on zaista bio, profesor Životić je govorio o nekoliko grupa ključnih istoriografsikih kontroverzi: o dešavanjima oko ulaska Kraljevine Jugoslavije u rat (27. mart), o ključnim motivima ustanka u Srbiji, o Srbiji iz ugla Nemačkog viđenja jugoistoka i vladi generala Milana Nedića, kao i o početku građanskog rata na prostoru Srbije. Veoma zanimljivo i poučno predavanje završeno je kratkom diskusijom.

- U slajdovima pogledajte još nekoliko fotografija -

Beleži: Marina Milošević

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor
(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)
Pročitano 407 puta
Tagovano

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…