Za trinaestoro đaka somborske Ekonomske škole četiri kompanije potpisale ugovore o dualnom obrazovanju

* Trinaestoro učenika Srednje ekonomske škole – smer trgovac, njihovi roditelji, direktor Srednje ekonomske škole u Somboru Draško Miljić i predstavnici kompanija „Somborelektro“, „Sinagoga“, „Morava inženjeringprojekt“ i drogerije DM, potpisali su u ponedeljak, 9. oktobra, ugovor o dualnom obrazovanju koje  podrazumeva praksu u ovim kompanijama

Potpisivanju ugovora prisustvovala je i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, kao i Zoran Bulatović, direktor Regionalne privredne komore Sombor Zapadnobačkog upravnog okruga, u čijim prostorijama je ugovor potpisan.

U uvodnom obraćanju, Bulatović je naveo da je model dualnog obrazovanja razvijen u Nemačkoj, a potom je uveden i u obrazovni sistem drugih država.

- Dualno obrazovanje kod nas je u početnoj fazi i verujem da će se vrlo brzo razviti. Ovakvo obrazovanje znači učenje u školi i učenje u kompaniji, sa mentorima po izboru kompanija - rekao je Bulatović i zamolio učenike da ozbiljno shvate priliku da uče u kompanijama.

Govoreći o prednostima i pozitivnim efektima dualnog obrazovanja Bulatović je istakao da ovakav obrazovni model doprinosi usklađenosti obrazovanja sa potrebama privrede, a kompanijama omogućava da  dobiju osposobljen i adekvatan kadar.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je čestitala svima koji su se odlučili za potpisivanje ugovora o dualnom obrazovanju.

- Čestitam vam na odvažnosti i hrabrosti da uđete u realizaciju projekta nazvanog dualno obrazovanje. Ovo je prvi ugovor koji će biti potpisan na teritoriji grada Sombora kojem se pored brojnih promotivnih aktivnosti, odazvao mali broj poslodavaca. Dualno obrazovanje promovisalo je Ministarstvo  prosvete, Regionalna privredna komora Sombor i lokalna  samouprava, a mali broj poslodavaca je prepoznao šansu i mogućnost da za svoje kompanije sutra dobije dobre i kvalitetne radnike obučene u celosti i prema njihovim zahtevima i potrebama. To je i jedan razlog više da se svima vama danas zahvalimo na hrabrosti da uđete u ovakav sistem obrazovanja od kojeg sigurno možete da očekujete dobre rezultate. Ovo je prilika da se zahvalimo poslodavcima koji su prepoznali ovu šansu i mogućnost da imamo drugačiji, ali nadamo se uspešniji sistem obrazovanja koji će poslodavcima omogućavati radnike po njihovoj mere, a deci – učenicima sigurno zaposlenje i bolje kvalifikacije za posao - istakla je Golubović.

Direktor Srednje ekonomske škole Miljić je naglasio da škola sa kompanijama koje su potpisale ugovor o dualnom obrazovanju sarađuje dugi niz godina i izrazio nadu da će u narednom periodu privreda više biti zainteresovana za ovakav način obuke.

- Ovo je pionirski posao, nadam se da će u budućnosti biti bolje i da će i ekonomska računica predviđena dualnim obrazovanjem biti realizovana. Nadam se da će deca imati neke prihode, jer je velika i  odgovornost koja se preuzima potpisivanjem ugovora - podvukao je Miljić.

Predstavnici kompanija zahvalili su se roditeljima i deci na odgovornosti koju potpisivanjem ugovora preuzimaju i istakli da je svakoj dobroj kompaniji potreban dobar radnik.

- Dobre radnike tražimo  sve vreme i trudimo se da ih zadržimo. Shvatite ovo kao šansu da posle škole dobijete posao i da zajedno napredujemo. Imamo ozbiljne planove, a za to su nam potrebni mladi, savesni, kreativni ljudi. Budite sigurni da će vaš rad biti primećen i adekvatno nagrađen - zaključio je Slobodan Lovrić, vlasnik „Sinagoge“ doo.

Na praktičnoj obuci u „Sinagogi“ biće pet, „Morava inženjeringprojektu“ četiri, „Somborelektru“ tri učenika, dok će jedan učenik praksu obavljati u drogeriji DM.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću / S. S. 

Pročitano 1258 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…