Na glavnoj ulici u Somboru otkriven spomenik velikom književniku Veljku Petroviću

* Veliki sprski književnik Veljko Petrović, dobio je u rodnom Somboru (5. februara 1884, preminuo u Beogradu 1967. godine gde sahranjen uz velike počasti u Aleji velikana), u petak, 15. decembra 2017. ispred Gradske biblioteke “Karlo Bijelicki” na glavnoj somborskoj ulici, Kralja Petra I, spomen-obeležje

Za ovo izuzetno skladno a zaista momunetalno znamenje zaslužno je Udruženje građana „Moj Sombor“. Igor Tumbas, predsednik ove organizacije, izrazio je reči zahvale somborskom vajaru Igoru Šeteru, kao i Milanu Kamberu. Ovaj Somborac inače već dugo ne živi ovde, no dugogodišnji je dobrotvor. Tumbas se isto tako zahvalio i svima onima koji su finansijski podržali postavljanje spomenika Veljku u čast.

Prigodne reči besede uputio je i Miro Vuksanović, akademik. On je ostim ostalog, više nego simbolično kazivao:

- Nije Veljko odavde ni odlazio. Samo se nešto duže zadržao kod Mikoševićevih sirena, kod golubice sa crnim srcem, kod Bunje, Moloha, Salašara, Stekliša, Đene i drugih u Ravangradu, onamo gde ćemo ga zauvek pronaći u susretima koji se obnavljaju lekovitim čitanjem. Tu, gde Veljko najradije i boravi i čeka svoje Ravangrađane. Sad je ovde, s njima, tu među svojima, dobrodošao!

U lepo osmišljenoj svečanosti pred građanima Sombora i brojnim gostima, Gradonačelnica grada Sombora Dušanka Golubović potom je prišla najsvečanijem činu. Ona je, zajedno sa članovima Udruženja građana "Moj Sombor", otkrila spomen-obeležje Veljku Petroviću, a svečanost su začinili đaci somborske Gimnazije koja nosi ime velikog pisca. Podsetimo, jedna od najstarijih gimnazija u Srbiji i na Balkanu, otpočela je sa radom još u devetnaestom veku, 11. novembra 1872. godine, i to odmah dvojezično, na srpskom i mađarskom jeziku, da bi na predlog Saveta Gimnazije od 21. oktobra i Odlukom Skupštine opštine Sombor od 28. decembra 1967, somborska Gimnazija dobila ime Veljka Petrovića.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor

Galerija:

 

Pročitano 2282 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…