Odštampajte ovu stranicu
Autorski tekstovi u doba koronavirusa: Džemo, Enisa, poljoprivreda, televizija i virus

* Ustali smo oko sedam, moj devedesetpetogodišnji tata Džemo i ja, onda išli u WC, umivali se i prali, napravili krevete gdje smo spavali, obukli se. U međuvremenu, sestra koja danas ne radi u bolnici, nego će u nedjelju u smjenu od 24 sata, ustaje i kreće da sadi rasadu paradajza, paprika i krastavaca i nešto cvijeća na južnom balkonu roditeljskog stana

Posvećujem se radu na poslu koji zahvaljujući razumijevanju pretpostavljenih obavljam od kuće već mjesec dana zbog pandemije krunskog virusa. Nakon sat vremena kunjanja u fotelji, otac pristaje da popije šolju čaja bez većeg otpora, (mora zbog urinokatetera koji s uspjehom trpi od 2009) i žali se : - ja sam ovdje već mjesecima zakovan! - hoćeš li da ti upalim TV školu, tata? - Neću, oni samo nešto traže od mene! - Ne traže tata od tebe lično, nego od cijele publike, ne obraćaju se samo tebi. - Aha. - Televizija je to, znaš radio i TV, ne vide oni Tebe. - Ma ja. - Pa znaš valjda da nisu tu i da te ne vide. znaš šta je televizija!

Sjećaš li se tata, kad si kao rukovodilac tada regionalnog Zavoda za zapošljavanje u Tuzli govorio o zapošljavanju žena na nekom savjetovanju u Gradačcu povodom Sajma šljive i kako te čuvena Mirjana Jančič s televizije Sarajevo zamolila za intervju i kako smo te gledali te 1978. ili 79. na drugom programu JRT-a. Šteta što nemamo neku fotografiju ili snimak. Mama Samija te poslije dugo zadirkivala jer ti je lijepa i pametna Mirjana popravila kravatu i maramicom obrisala čelo. - Jeste, jeste, u Gradačcu... - Hoćeš li da ti dam jučerašnji Dnevni avaz, da pregledaš? - Nema Oslobođenja? - Nije juče bilo, nestalo, kupićemo poslije današnje. - Hajde dobro.

U međuvremenu, pregledam mejlove (mejl = starobosanski izvorni termin za elektronsku poruku) za posao, Enisa se bavi poljoprivredom i hortikulturom na 3 kvadrata južnog balkona, sjeverni ima 5 kvadrata, ali je u sjeni), rješavam neku mozgalicu autora Vedada Pašića sa šibicama za koronirane dane, koju mi mlađahna mama rodica Amra Fazlić zadade. Šuplja glava bolucka, pa drmnuh kafetin s kolom, fotografisah Džemu i Enisu dok ne gledaju kao dokaz da ništa ne izmislih. I tako, teku dani zatvorenosti, iščekivanja, straha, nerviranja, nevjerice i saznanja da će jednom biti bolje. Uvijek nekad bude.

~ . ~

Nihad Mešić River, 10.4.2020, Tuzla, Bosna i Hercegovina

Medijska pažnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 1605 puta
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…