Obeležavanje bunjevačkog nacionalnog praznika, 25. novembra

* Praznik 25. novembra je dan kada je 1915. godine u Novom Sadu održana Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena

                Nacionalni savet Bunjevaca je povodom ovog istorijskog događaja odlučio da se na taj dan slavi jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca.

                Davnog, 5. novembra 1918. godine, u Gradskoj kući u Somboru sazvan je javni zbor i pred 145 građana, formirano je mesno narodno veće Srba i Bunjevaca. Bilo je prisutno 17 Bunjevaca.  Izabran je i izvršni odbor od 25 građana, a predsednik je bio dr Joca Lalošević dok su potpredsednici bili Stevan Maglić i Antun Tonika Bošnjak. Narodno veće Srba i Bunjevaca radilo je bez smetnji i bilo je u vezi sa odborom u Novom Sadu. Srpska vojska ulazi u Sombor, predveče 13. novembra 1918. godine. Major Nikola Ilić i dobrovoljac Marko Benja bili su u centru pažnje. Već narednog dana, major Nikola Ilić je saopštio tadašnjem gradonačelniku Lajošu Klajneru da administrativnu vlast preda mesnom odboru Srba i Bunjevaca.

                Mirno preuzimanje grada i uspostavljanje nove vlasti nije izazvalo nikakve trzavice niti nemire u gradu. Sombor je trebalo za Veliku narodnu skupštinu da izabere 19 članova mesnog narodnog veća Srba i Bunjevaca, koji će učestvovati u donošenju odluke kojoj državi žele da pripadaju. Izbor je obavljen 20. novembra 1918. godine.

                Skupština je počela sa radom u 11 časova u svečanoj sali Grand hotela u Novom Sadu, 25. novembra 1918. godine. Skupštinu je otvorio unijatski prota Jovan Hranilović kao najstariji poslanik po godinama. Prema zapisniku prisutno je bilo 757 poslanika koji su izabrani iz 211 opština Banata, Bačke i Baranje, i od toga je bilo 578 Srba, 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusin, 3 Šokca, 2 Hrvata, 6 Nemaca i jedan Mađar.

                Tada je donešena odluka da se Vojvodina priključi Kraljevini Srbiji koja je dotadašnjim radom i razvitkom ujemčavala slobodu, ravnopravnost i napredak u svakom pravcu.

                Ovako je glasio tekst odluke: „Priključujemo se Kraljevini Srbiji, koja svojim radom i razvitkom jamčava slobodu, ravnopravnost i napredak u svakom pravcu, ne samo nama nego i svima slovenskim pa i neslovneskim narodima, koji sa nama žive.“

                Na Velikoj narodnoj skupštini izabrani su organi kao što je Veliki narodni savet koji je donosio potrebne uredbe i naredbe, postavljao narodnu upravu i vršio nadzor nad njom.

                U ovim događajima učestvovala su mnoga lica,među kojima su bili: dr Joca Lalošević, dr Kosta Bugarski, Vera Bugarski, Antun – Tonika Bošnjak, Milivoj Karakašević, Petar Konjović, dr Martin Matić i drugi. Svi su oni bili članovi Mesnog odbora Srba i Bunjevaca u Somboru i svi oni poslanici Velike narodne skupštine 25.11.1918. godine u Novom Sadu.

  1. novembra 1560. umro je Andrea Dorija, srednjovekovni heroj Đenove, 1562. rođen je Lope de Vega reformator španskog pozorišta i čuveni dramski pisac. 1783. poslednji britanski vojnici su napustili Njujork nakon završetka američkog rata za nezavisnost, 1828. rođen je hrvatski sveštenik istoričar i političar Franjo Raški ideolog Ilirskog pokreta i pobornik južnoslovenskog jedinstva. 1877. izbila je Topolska buna, 1914. na ovaj isti dan umro je sprski i slovenački kompozitor Davorin Jenko koji je komponovao srpsku himnu „Bože pravde“, 1915. Vrhovna komanda srpske vojske u Prvom svetskom ratu donela je odluku o povlačenju trupa preko Crne Gore i Albanije, a 25. novembra 1918. godine Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela je odluku da se te oblasti odvoje od Ugarske, dakle odluku o prisajedinjenju Vojvodine Srbiji. Zato mi danas slavimo ovaj veliki dan.

                Dragi sugrađani i prijatelji, Vama kojima duboko u srcu još uvek odzvanja ona pomalo zaboravljena reč otadžbina, „Bunjevačko kolo“ čestita praznik.

               Tekst: Aleksandra Medurić Kalčan

Pročitano 1667 puta
Tagovano

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…