Zoranu Parčetiću posthumno Oktobarska nagrada Sombora, povodom Dana oslobođenja grada, 21. oktobra

* Gradsko veće, na predlog Komisije, odlučilo je da se najviše gradsko priznanje, Oktobarska nagrada za 2020. godinu, posthumno dodeli primarijusu doktoru Zoranu Parčetiću, koga su za ovogodišnjeg posthumnog laureata nagrade zajednički predložili Udruženje građana „Bunjevačko kolo“ i Društvo odgajivača sitnih životinja „Sombor 1871“ - bio je najuzvišeniji čin ovogodišnjeg obeležavanja Dana oslobođenja grada Sombora, 21. oktobra

Voditeljka programa Tamara Madžarev, podsetila je brojne uzvanice u Svečanoj sali zgrade Županije na njegovu bogatu biografiju: Pokojni prim. dr Zoran Parčetić rođen je 27. avgust.1963. godine u Somboru, gde je završio Srednju medicinsku školu „Dr Ružica Rip“, a studije opšte medicine na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu 1990. godine gde je stekao zvanje doktora medicine. Iste godine zaposlio se u Medicinskom centru „Dr Radivoj Simonović“ Sombor. Radio je u službi Hitne medicinske pomoći, nakon čega je upisao specijalističke studije opšte hirurgije na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. Zvanje specijaliste opšte hirurgije je stekao 1997. godine, nakon čega je raspoređen na poslove lekara specijaliste opšte hirurgije u Opštoj bolnici u Somboru. Ministarstvo zdravlja mu je dodelilo zvanje primarijusa 2004. godine, a iste godine završava i jednogodišnju specijalizaciju iz onkologije.
Od 1997. do 2012. godine predavao je kao profesor u srednjoj medicinskoj školi „Dr Ružica Rip“ Sombor, a u periodu od 2012. do 2014. godine obavljao je dužnost zamenika direktora Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ Sombor.
Pokojni prim. dr Zoran Parčetić 2016. godine izabran je za predsednika Skupštine Grada Sombora i tu funkciju je obavljao do kraja života.
Tokom svog životnog i radnog veka bio je veliki humanista. Volonterski je bio angažovan u somborskoj organizaciji Crvenog krsta od 1997. godine. Član upravnog odbora Crvenog krsta postao je 2002. godine , a od 2010. godine bio je na dužnosti predsednika Skupštine Crvenog krsta u Somboru. Bio je veoma posvećen radu sa mladima i socijalno ugroženim licima, ali i na promociji zdravih stilova života.
Njegov društveni angažman bio je fokusiran i na dugogodišnjei veoma uspešan rad u Društvu odgajivača sitnih životinja „Sombor 1871“. Kao istinski ljubitelj životinja izabran je za predsednika Skupštine društva, kao i za direktora Međunarodnog sajma peradara, najveće manifestacije ove vrste na Balkanu.
Svesrdnim angažovanjem na brojnim projektima i manifestacijama UG „Bunjevačko kolo“ Sombor, negovao je tradiciju i kulturu svog porekla, pomažući na afirmaciji bunjevačke nacionalne zajednice na teritoriji celog Zapadnobačkog okruga.

Kao čovek neumorne energije, od najranijeg dečačkog doba bio je posvećen sportu, pre svega fudbalu. U sklopu aktivnosti fudbalskog kluba „Radnički“ brinuo je o najmlađima, a njegova istinska i snažna briga o deci ogledala se i u saradnji sa privrednicima Grada Sombora i tako započeo sistemsku obnovu i izgradnju dečijih igrališta.
U profesionalnom angažmanu bio je veoma otvoren za učenje i nova saznanja, tako da je pratio savremene tokove i primenjivao inovativne metode lečenja u oblasti hirurgije.
Svojim radom i delovanjem, pokojni primarijus doktor Zoran Parčetić je dao nemerljiv doprinos razvoju i položaju Grada Sombora, a posthumna dodela Oktobarske nagrade, jedan je od načina da mu se Grad Sombor oduži.

Potom je gradonačelnik Grada Sombora Antonio Ratković ovogodišnju Oktobarsku nagradu Grada Sombora uručio gospođi Nadeždi Parčetić, majci pokojnog primarijusa doktora Zorana Parčetića. U dirljivom činu, gospođa Parčetić ja zamoljena da se obarti. Ponosito se zahvalila na nagradi gradonačelniku Ratkoviću, somborskoj lokalnoj samoupravi i svima koji nose sećanje na njenog sina. Potom je saopšteno da se novčanog dela Oktobarske nagrade u iznosu od hiljadu evra. majka pok. Zorana Parčetića odriče i usmerava tamo gde je i proveo u svojoj struci najdurži deo radnog veka, Hirurškom odeljenju Opšte bolnice "Doktor Radivoj Simonović" u Somboru. 

Akademija je otvorena pozdravljanjem najpre boraca Narodnooslobodilačke borbe od 1941 do 1945, predstavnika Ambasade Ruske Federacije i Republike Bugarske, Vojske Srbije - Prvog centra za obuku - Sombor, sugrađana. Ovaj dan, rečeno je, obeležavamo kao sećanje na jedan od najuzvišenijih u dugoj povesnici Sombora.  21. oktobra 1944. Sombor se izborio za svoju slobodu u Drugom svetskom ratu. To je podvižnički dan Somboraca i drugih pripadnika tadašnje države i jedinica sovjetske Crvene armije kojima su se priduržile i jedinice bugarske armije. Na ovaj dan sećamo se svih žrtava kojima je plaćena stečena sloboda, ali i podsećamo na stalnu potrebu privrednog i ekonomskog razvitka, kulture i obrazovanja u slobodi. Potom se uzvanicama svojim jezgrovitim i simboličnim obraćanjem obratio Antonio Ratković, gradonačelnik Grada Sombora, rečima koje prenosimo u celosti:

DRAGI PRIJATELjI I SUGRAĐANI,
POŠTOVANI BORCI,
UČESNICI NARODNOOSLOBODILAČKOG RATA,
PREDSTAVNICI AMBASADA RUSKE FEDERACIJE
I REPUBLIKE BUGARSKE,
DRAGI GOSTI,

ISTINSKA MI JE ČAST ŠTO SA OVOG MESTA SVIMA VAMA I SVIM NAŠIM SUGRAĐANIMA IMAM PRILIKU DA ČESTITAM JEDAN OD NAJVAŽNIJIH DATUMA DUGE SOMBORSKE ISTORIJE – 21. OKTOBAR, KADA SLAVIMO SLOBODU NE ZABORAVLjAJUĆI HEROJSTVO I ŽRTVE ONIH KOJI SU ZA BUDUĆNOST ONIH KOJI OTASTAJU, ALI I ONIH KOJI ĆE DOĆI, DALI ONO NAJVREDNIJE ŠTO SU IMALI – SVOJ ŽIVOT!

NAŠA OBAVEZA JE DA DAN OSLOBOĐENjA GRADA SLAVIMO, DA SVE STRAHOTE ŠTO SU SE DEŠAVALE ZA VREME DRUGOG SVETSKOG RATA PRENOSIMO BUDUĆIM GENERACIJAMA, DA SE NE ZABORAVE, DA SE ZLO NE BI PONOVILO!

NAŠ GRAD JE TOKOM DUGE ČETIRI GODINE DRUGOG SVETSKOG RATA, U VELIKOJ ANTIFAŠISTIČKOJ BORBI PODNEO ZNATNE ŽRTVE.

VEĆ PRVIH DANA OKUPACIJE STRELjANO JE VIŠE DESETINA SOMBORSKIH INTELEKTUALACA, A TOKOM BORBI, STRADALI SU MNOGI NAŠI SUGRAĐANI KOJIH SE SEĆAMO PO NjIHOVOM VELIKOM DELU I ŽRTVI, ALI I PO SPOMENICIMA I ULICAMA KOJE SU DOBILE IMENA NjIMA U ČAST: VERA GUCUNjA, VUJADIN SEKULIĆ BANE, KIŠ ERNE, IVAN PARČETIĆ, KAMENKO GAGRČIN...

UZ OGROMNE ŽRTVE, ZAJEDNO SA HRABRIM BORCIMA SOVJETSKE CRVENE ARMIJE, 21. OKTOBRA 1944. GODINE SOMBOR JE IZVOJEVAO ISTORIJSKI, CIVILIZACISKI PODVIG – POBEDIO JE FAŠIZAM I OSVOJIO JE SLOBODU.

SLOBODA JE UTKANA U NAŠU TRADICIJU, U NAŠU KULTURU, U NAŠU PROŠLOST, SADAŠNjOST I BUDUĆNOST...U NAŠE BIĆE.

JA SAM DANAS PONOSAN ŠTO SAM ZAJEDNO SA NAŠIM OSVEDOČENIM PRIJATELjIMA BIO U PRILICI DA SE POKLONIM I ODAM POČAST ONIMA KOJI SU SE BORILI ZA NAŠA SLOBODNA JUTRA I ZA NAŠU BUDUĆNOST DALI U ZALOG SVOJU BUDUĆNOST!
MI TO NE SMEMO DA ZABORAVIMO!

PONOSAN SAM ŠTO SE I MI DANAS BORIMO, ŠTO, DODUŠE, VODIMO NEKE DRUGAČIJE BITKE - ONE ZA RADNA MESTA, ZA RAZVOJ NAŠEG GRADA, ZA BOLjE USLOVE ZA RAD U DOMOVIMA ZDRAVLjA, ZA OPREMLjENIJE ŠKOLE, ZA LEPŠA I BEZBEDNIJA DEČIJA IGRALIŠTA, ZA KAVLITETNE PUTEVE, ZA ČISTU I ISPRAVNU VODU ZA PIĆE, ZA KVALITETNU KULTURNU PONUDU GRADA, ZA BOLjI I KVALITETNIJI ŽIVOT SVAGOG SOMBORCA...

TE BITKE NISU NI LAKE NITI KRATKO TRAJU, ALI SAM JA DANAS PONOSAN ŠTO MOGU DA POSTAVIM PARALELU IZMEĐU PROŠLOSTI I SADAŠNjOSTI I KAŽEM DA SVAKA BORBA KOJA IMA JASAN CILj ZBOG KOGA SE VODI NIJE UZALUDNA!

PONOSAN SAM ŠTO SMO DANAS OKUPLjENI S JEDINIM CILjEM – SLAVLjENjEM SLOBODE I SVIH ONIH KOJI SU NAM JE DAROVALI, ALI OKRENUTI BUDUĆNOSTI I RAZVOJU ZA BOLjI ŽIVOT SVAKOG NAŠEG POTOMKA.

DOZVOLIĆETE MI, DRAGI PRIJATELjI, DA ZA KRAJ MOG DANAŠNjEG OBRAĆANjA U SLAVU SLOBODE, CITIRAM NAŠEG NOBELOVCA IVU ANDRIĆA, KOJI GOVOREĆI O OSLOBOĐENjU I SLOBODI ZAPISAO:

„ONAJ PLAMIČAK NADE KOJI JE ČOVEK ČUVAO I SAČUVAO U SEBI PO CENU NAJVEĆIH NAPORA I ODRICANjA, PRETVORIO SE ODJEDNOM U NEBESKO SUNCE, I SAD GREJE I SVETLI U VISINI I KAZUJE DA ZA ŽIVE LjUDE NIKAD NIJE DOCKAN, DA NIŠTA NIJE IZGUBLjENO, SAMO KAD JE TAJ PLAMIČAK SPASEN, DA IMA NADE ZA SVE, DA ĆE JOŠ BITI ŽIVOTA, RADOSTI I RADA I STVARANjA U LEPOTI I DOSTOJANSTVU“.

JOŠ JEDNOM SVIMA ČESTITAM DAN OSLOBOĐENjA GRADA SOMBORA!

Nakon toga, kao što je to već uobičajeno, Grad Sombor svake godine povodom 21. oktobra Dana oslobođenja Sombora, dodeljuje zahvalnice organizacijama i pojedincima za aktivan doprinos očuvanju uspomene na žrtve Drugog svetskog rata i oslobođenje Sombora, 21. oktobra 1944. godine i koji sovjim angažmanom nastavljaju slobodarske tradicije ovog grada. 

Zahvalnice je dobitnicima uručio gradonačelnik Antonio Ratković:

1. VUKAŠINU ELEZU, članu Predsedništva i sekretaru GO SUBNOR-a Srbije Sombor

2. ILIJI RADIČANINU, članu SUBNOR-a Srbije Sombor i blagajniku Mesnog udruženja Kljajićevo

3. IVANU JERKOVIĆU, članu SUBNOR-a Srbije Sombor, Mesno udruženje Gornja varoš (u čijem je odsustvu nagradu primio predsednik somborskog SUBNOR-a Petar Grabež)

Muzički deo začinili su talenti somborske Muzičke škole "Petar Konjović". Himnu Srbije Bože pravde izvela je solo sa galerije Velike sale, Tijana Ševo. U minutima koji su usleili, predstavili su se: Hana Milović, Kaja Černuš i Tijana Ševo, David Antunić, timpan i harmonikaši Nemanja Vukičević i Nikola Malidžan, su sa svojom profesoricom Ivanom Jovanovićem pripremili su muzički program u slavu herojskih dana, a koji je sadržao ruske, bugarske i srpske narodne pesme. Sam kraj svečanosti „PAŠONA KOLOM“ zaokružio je Marko Jovanović, svirajući na tradicionalnoj tamburi.

Ovogodišnji protokol obeležavanja Dana oslobođenja Sombora otpočeo je već po tradiciji polaganjem venaca, uoči svečanosti u zgradi Županije. Vence je na Spomenik partizanskim borcima na Partizanskom groblju u Somboru najpre položila delegacija Grada Sombora: ANTONIO RATKOVIĆ, gradonačelnik Grada Sombora, ZORAN RUS, predsednik Skupštine Grada Sombora i PETAR GRABEŽ, predsednik OO SUBNOR-a Sombor.

U delegaciji: Vojske Srbije čine bili su: potpukovnik DEJAN HRKALOVIĆ, major NEBOJŠA MIJAILOVIĆ i major SLAVKO ĐIPALO, a zatim je venac položila i delegacija Gradskog odbora Srpske napredne stranke Sombor sa Dejanom Mijatovićem. Jelica Polovina predvodila je delegaciju Asocijacije žena Sombor, a palima su se poklonili i članovi Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva.

Položeni su i venci na spomenik borcima Crvene armije: od delegacija Ambasade Ruske Federacije, činili su je: Denis Kruglov, ataše za kulturu u Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji i pukovnik Vladimir Bikov, pomoćnik izaslanika Ministarstva odbrane Ruske Federacije u Srbiji. U delegaciji Grada Sombora bili su ANTONIO RATKOVIĆ, gradonačelnik, SLOBODAN STANIĆ, član Gradskog veća grada Sombora i SLOBODAN MIHAJLOVIĆ, potpredsednik OO SUBNOR-a Sombor. Vence Crvenoarmejcima položile su i delegacije Gradskog odbora Srpske napredne stranke Sombor, Asocijacije žena Sombor i Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva.

Na Spomenik bugarskim žrtvama vence su položili: delegacija Ambasade RBugarske: Anton Milanov, drugi sekretar Ambasade Republike Bugarske u Srbiji i kapetan Martin Dimitrov, sekretar izaslanika odbrane u Ambasadi Republike Bugarske u Srbiji, delegacija Grada Sombora: ZORAN RUS, predsednik Skupštine grada Sombora, MIROSLAV KOVAČIĆ, član Gradskog veća grada Sombora i VUKAŠIN ELEZ, sekretar OO SUBNOR-a Sombor, kao i delegacija Gradskog odbora Srpske napredne stranke Sombor i delegacija Asocijacije žena Sombo

Položeni su venci i na Spomenik žrtvama  fašističkog terora na Vidovdanskom trgu u delegaciji koju su činili: ZORAN RUS, predsednik Skupštine grada Sombora,DENIS KRUGLOV, ataše za kulturu u Ambasadi Ruske Federacije u Srbiji, ANTONIO RATKOVIĆ, gradonačelnik grada Sombora, ANTON MILANOV, drugi sekretar Ambasade Republike Bugarske u Srbiji i PETAR GRABEŽ, predsednik OO SUBNOR-a Sombor.

(U galeriji slika odmah ispod teksta pogledajte još serijal slajdova sa događaja)

Fotografije: Mirjana Perić

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 573 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…