četvrtak, 22 oktobar 2020 19:19

Dušan Stipanović, predsednik Nadzornog odbora Rukometnog saveza Srbije: - Klubovi su potpuno u pravu, odlična okolnost što je propala današnja sednica RSS

Napisano
Ocenite ovaj članak
(7 glasova)
Duogodišnji rukometni i društveno sportski radinik Dušan Stipanović, predsednik Nadzornog odbora Rukometnog saveza Srbije Duogodišnji rukometni i društveno sportski radinik Dušan Stipanović, predsednik Nadzornog odbora Rukometnog saveza Srbije

* Nisu uspeli. Malo je falilo da manjina preuzme vlast i totalno uruši srpski rukomet. Vojvodina - većinska, uspela je. Korak do konačne pobede istine. Rekli bismo, za dobrobit spasavanja rukometa, na brzinu sazvana sednica Skupštine RSS koja je danas (četvrtak, 22. oktobar) trebalo na vrat-na nos, da bude održana u Beogradu, sa usvajanjem sasvim novih i izmenjenih predloženih važnih dokumenata, Poslovnika o radu Skupštine i zamišljenog novog Statuta RSS a zašto hitno, zato što je manjina htela da akta "ozvaniči" i stavi "na snagu" pre izbora u RSS i time totalno uzurpira vlast iako je, još većeg apsurda radi - u tehničkom stanju s obzirom da su im mandati istekli još 7. septembra ove godine. Pala je dakle, zamisao u vodu. Zatitrala nada za sprečavanje totalnog haosa u olimpijski trofejnom rukometu a haos nikad veći no ove jesini. Ručna, povučena. Potraga intenzivna, kreće. Od koliko sutra. Još više detalja, želeli smo odmah da saznamo od čelnog predstavnika najvišeg kontrolnog organa RSS, predsednika Nadzornog odbora Rukometnog saveza Srbije, gospodina Dušana Stipanovića, sa kojim smo uradili ovaj onlajn intervju. Iz prve ruke - slede najaktuelniji podaci, informacije koje smo potražili od Dušana, ubrzo nakon što je i sam prisustvovao sednici a na kojoj su mu prisutni delegati iz svih regiona, Centralne Srbije, Kosova i Metohije, regiona Beograd i Vojvodine, čestitali nakon njegove diskusije

* Gospodine Stipanoviću, sa pozicije Vaše funkcije, predsednika Nadzornog odbora Rukometnog saveza Srbije, kakav je Vaš, ukratko, stav posle današnje sednice Skupštine RSS u Beogradu i koje su najvažnije odluke donete?

- Specifična situacija, skupštini istekao mandat 7. septembra ove godine. Ova skupština je u okviru svog tehničkog mandata trebalo da donosi samo odluke u vezi sa za izbornim procesom u Rukometnom savezu Srbije, u smislu ubrzanja i normalnog odvijanja, a nikako da se pokušaju napraviti izmene Statuta i Poslovnika koje su sigurno neophodne, ali koje treba da radi nova skupština i novo rukovodstvo sa punim legalitetom i legitimitetom. Pogotovo ako se zna, da ovaj predlog promene nije prošao javnu raspravu i predviđenu proceduru opstinskih i okružnih organa, pre svega klubova koji bi sigurno imali i mnogo više predloga i tek nakon toga, slede novi upravni odbor i nova skupština. A ne ovako važne dokumente pokušati menjati na ovakav po meni - hajdučki način. Dobro je da se to nije desilo. A ujedno i pokazalo svu težinu situacije i strašne podele u rukometnoj organizaciji, koja traje već godinama. Rukometni savez Vojvodine već 4 godine bojkotuje Rukometni savez Srbije.

* Zašto RSS ranije nije najavio današnju sednicu pa većina klubova ili delegata, nije blagovremeno ni znala tako-reći do juče, za nju?

- Pretpostavljam da su mislili da će to biti rutinska sednica u skladu sa isteklim mandatom i perdstojećim izborima, koji zbog korone drastično kasne. Samo sve ovo što se danas događalo u Beogradu pokazalo je nejedinstvo, oštru podeljenost i brigu za sopstvene funkcije i sopstvenu korist, a malo razmevanja za težinu situacije u kojoj se već dugi niz godina nalazi srpski i a kad to kažem i vojvođanski rukomet. Nestajanje klubova, gašenje čitavih liga i uopšte bez perspektivnosti rukometa, nekada najuspešnijeg kolektivnog sporta.

* Da li je po Vašem mišljenju u Vojdodini, s akcentom na organizovanost u Rukometnom savezu Vojvodine, haotično stanje kulminiralo ove jeseni i zašto je to tako? U prilog ovom pitanju ide činjenica da, kao što je opšte poznato, većina klubova ne želi više da se takmiči pod ingerencijom RSV pa je zato osim ostalog, osnovalo - redovno upisano u ARP, Udruženje Zajednice klubova RSV?

- Da. I smatram da su klubovi u potpunosti u pravu. Ta hrabrost vojvođanskih klubova mislim da je pokrenula mnogo toga. Samo ne znam da li će ovi vojvođanski klubovi imati snage i hrabrosti da to iznesu do kraja a navijam za to. Vidite i sami da su otpori žestoki pre svega sa strane RSV-a, a i mnogih drugih koji žive od rukometa.

* Šta ćete sa svoje pozicije čelnog čoveka Nadzornog odbora koji kao organ ima najviša ovlašćenja u kontrolisanju pre svega finansijskih bilansa, ali i ostalih radnji, preduzeti i kada? Kome ćete se sve obatiti za pomoć, podršku, solidarnosti i konačno, definisanje stanja i vraćanja rukometa u granice normale?

- Ja sam predsednik Nadzornog odbora, iz jednog malog mesta a velikog kluba sa tradicijom. Sve ovo kao rukometnog radnika me boli i, pokušaću da sa kolegama iz Nadzornog odbora ukažem i dokažem da je stanje u rukometu veoma teško, iskreno veoma loše. Nesaradnja RSV sa RSS, bojkot već 4 godine, napred sam rekao podeljenost, nejedinstvo, gramzivost za funkcijama, koje treba da omoguće da neko još više namiri svoj lični interes, a reč klubova i interes rukometa su sve manje bitne. Smatram da mi je dužnost da u toku sutrašnjeg dana (petak, 23. oktobar) izvestim o težini situacije Ministarstvo sporta Srbije, Sportski savez Srbije i Olimpijski komitet Srbije sa željom da se dobije neophodna pomoć u prevazilaženju ove situacije, da se krene u spasavanje rukometnog sporta. Nakon toga želim da i sam podnesem neopozivu ostavku gledajući sve ovo što sam naveo.

* Koji su dalji koraci i šta je potrebno učiniti za spas ovog trofejnog olimpijskog sporta u Vojvodini i naravno državi, generalno?

- Ponoviću još jednom, smanjiti uticaj onih koji jako dobro žive od rukometa (rukometna birokratija) - od njihovih nameta, prevelikih taksi, članarina, a rukometa sve manje. Sve ovo mi posebno teško pada, jer smatram da ugrožava pripreme reprezentacija, pre svega ženske reprezentacije koja je prošle godine postigla izvanredne rezultate kao i pokušaj vraćanja ugleda i muškog rukometa.

* Smatrate dakle, da je do sada u pojedinim organima (RSV) bilo osoba koje su živele od rukometa, dok su klubovi živeli za rukomet a usled negativnih okolnosti u pokrajinskoj rukometoj organizaciji, nažalost sve više ih se gasilo?

- U potpunosti se slažem i odgovorio sam već na to. Hvala vam na pitanjima i na dosadašnjoj saradnji, koja je bila više nego korektna i dragocena.

* Hvala Vam na odgovorima, gospodine Stipanoviću!

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor (razgovor vodio Siniša Stričević, gl.odg. urednik Novog Radio Sombora)

Pročitano 1944 puta
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…