Основна школа Братство Јединство Сомбор: Живимо и дишемо речи

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА, 21. ФЕБРУАР 2021.

* ОШ Братство Јединство из Сомбора је обележила Међународни дан матерњег језика. Широм света се обележава Дан матерњег језика у знак сећања на студенте који су убијени на тај дан 1952. године, у источном Пакистану у Дакију. Студенти су протестовали јер њихов језик није проглашен за званични. UNESCO је 1999. године, овај дан прогласио Даном матерњег језика

Школска библиотекарка Нада Љепојевић је поводом овог празника одржала предавање и низ радионица у нижим и вишим разредима школе и у школској библиотеци.

Том приликом је ученицима поделила књиге из школске библиотеке и одржала предавање о Доситеју Обрадовићу и Вуку С. Караџићу и о значају језика и писма српског народа и истакла да је веома важно да дете од свог рођења научи да добро говори матерњи језик. Ми целог свог живота ако довољно читамо, живимо и дишемо речи. Учимо да читамо и да говоримо уз свог најбољег пријатеља - књигу.

Када говоримо матерњим језиком и читамо књиге онда свакодневно упознајемо нове светове који нам откривају скривене чари језика.

Ако слушамо Вука С. Караџића „ПИШИ КАО ШТО ГОВОРИШ“ онда то све има смисла и тада постајемо оплемењени речима.

Након дуге и интересантне дискусије о предавању и о прочитаним књигама, читани су одломци из књига из школске библиотеке и упоређиван је доживљај читања на матерњем и страном језику.

Са ученицима је вођен разговор о биографијама ова два великана наше језичке културе, о значају матерњег језика за развој личности и важности језика као хранитеља народа.

Учесници радионица су: ученици I2, II2, IV1 са учитељицама Тањом Михаљчић, Валеријом П. Николић и Горданом Везмар и ученици  VII1 Милица Деспот, Марија Милковић и Немања Трбојевић, чланови библиотечке секције са наставницом српског језика Златом Ђерић, којима се и библиотекарка захваљује на веома успешној и лепој сарадњи.

Закључили смо: „Библиотеке су једино место на којем можете да дођете у сусрет са културом. Књига и језик су основа идентитета“. Договорили смо се да ћемо на наредним радионицама читати и расправљати о занимљивим и прочитаним књигама под слоганом: „ЖИВИМО И ДИШЕМО РЕЧИ“. Направљен је и пано посвећен Дану матерњег језика.

(У слајдовима испод текста погледајте и друге фотографије)

Бележи: Нада Љепојевић, библиотекар

Медијска пратња: Нови Радио Сомбор

Pročitano 1059 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…