Poruka Dana planete Zemlje (22. april): Podsećanje na značaj očuvanja prirode ima svakodnevni značaj

* Inicijativa obeležavanja Dana planete, koji je ustanovljen 1970. godine u SAD-u, obeležava se širom sveta od 1992. godine, postala je globalni podsticaj za akcije rešavanja ekoloških problema današnjice

- Dan planete Zemlje, 22. april, je datum koji predstavlja povod da preispitamo svoj odnos prema planeti na kojoj živimo. Istovremeno, to je javna kampanja da se zaustave ili ublaže posledice destruktivnog civilizacijskog razvoja. Rad Zavoda za zaštitu prirode na očuvanju prirode kroz uspostavljanje sistema zaštićenih područja i mera očuvanja bio i geo diverziteta, od izuzetnog je značaja, kako za očuvanje zdrave životne sredine, tako i za borbu protiv posledica klimatskih promena - naglašava povodom ovog, za sve stanovnike planete suštinski bitnog datuma, mr Aleksandar Dragišić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

On je takođe podvukao da se poslednjih godina sve više govori o klimatskim promenama i posledicama koje se odražavaju na Zemlju. To je sve više, kako kaže, u fokusu i ovog međunarodnog datuma. Posebno je značajna briga za očuvanje prirode, s obzriom da na način kako se ljudi odnose prema prirodi i prirodnim resursima, zavisi stanje životne sredine, privređivanje, način života ljudi, pa i smanjenje siromaštva.

U cilju unapređenja stanja prirode i omogućavanja razvoja uz poštovanje ekoloških standarda, u Srbiji je početkom ove godine proglašeno za zaštićeno još jedno prirodno dobro, Spomenik prirode „Kalemegdanski rt“ u Beogradu i pokrenute procedure za proširenje granica Predela izuzetnih odlika „Ovčarsko-Kablarska klisra“ i Specijalnog rezervata prirode „Uvac“, čime će biti uvećana postojeća površina pod zaštitom, od 678.257 hektara - za dodatnih 6.703 hektara. A za Park prirode „Stara planina“, Zavod će do kraja godine uraditi studiju zaštite u okviru koje će biti predloženo proširenje i ovog zaštićenog područja.

Problem narušavanja ekološke ravnoteže i preterana eksploatacija resursa Zemlje je globalni problem, koji više ili manje ugrožava sve zemlje, poručio je još, ovim povodom direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije mr Aleksandar Dragišić i dopunio: - Sprovođenje ekoloških zakonskih mera i propisa preduslov je da očuvamo prirodna područja i ekosisteme, a Srbija je zemlja koja još uvek može da se pohvali područjima sa očuvanom prirodom, neizmenjenim predelima i značajnim stepenom očuvanja biodiverziteta. Međutim, to nas obavezuje da ne ponavljamo tuđe greške, da pravilno vrednujemo i čuvamo to što imamo kao neponovljiv deo planete Zemlje.

Izvor: Zavod za zaštitu prirode Srbije

--------------

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 161 puta

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9
25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…