Odštampajte ovu stranicu
ponedeljak, 10 maj 2021 19:16

Ni u doba težih okolnosti usled pandemije Gradska biblioteka "Karlo Bijelicki" u Somboru ne prestaje sa aktivnostima

Napisano
Ocenite ovaj članak
(2 glasova)

* Zaposleni u toj najdugovečnijoj somborskoj "Kraljici kulture", Gradskoj biblioteci "Karlo Bijelicki", ne odustaju, naprotiv, idu samo dalje u pripremanju i realizovanju raznovrsnih programa za svoju inače brojnu čitalačku publiku, čemu svedoče i najnovije predstojeće najavljene svečanosti, a to su:

***

/Porajmos/

Četvrtak, 13. maj, u 17 časova,

Velika sala Kulturnog centra „Laza Kostić“

PROMOCIJA KNJIGE I PROJEKCIJA FILMA 

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“ organizuje projekciju umetiničkog filma Porajmosrađenog prema motivima istoimenog romana Dušana SavićaPorajmos je antiratna drama čija je radnja smeštena u Sombor i bavi se sudbinama zaljubljenog para (Jevrejke i Nemca) i romskog violiniste. Reditelj filma je Gorčin Stojanović, a scenarista Dušan Jović, u filmu igraju Branislav Jerković, Vanja Nenadić, Ervin Hadžimurtezić, Ivana V. Jovanović, Slaven Došlo.

***

/Somborski književni festival/

Somborski književni festival pokrenut je 2016. godine i odvija se u organizaciji Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i uz podršku Grada Sombora, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. 

Festival je zamišljen kao dvodnevna manifestacija tokom koje će se somborskoj publici predstaviti savremeni tokovi domaće književnosti, dometi pisane reči, njen odnos prema svetu, stvarnosti, društvu i okruženju. Namera Festivala je predstavljanje aktuelne književne produkcije te su gosti relevantna imena iz domena poezije, proze, izdavaštva i kritike - Bojan Krivokapić, Dušan Vejnović, Ana Marija Grbić i Bojan Vasić - prepoznata od strane čitalaca, kritike i žirija najznačajnijih književnih nagrada u zemlji i inostranstvu. 

Uz ovaj primarni aspekt Festivala, šesti put održan je i konkurs za drugu knjigu autora mlađih od 35 godina koji nudi rešenje za tzv. problem druge knjige mladih pisaca. Na konkurs je pristiglo dvadeset rukopisa, a žiri u sastavu Tamara Babić, Branislav Živanović i Dragan Babić izdvojio je rukopis zbirke priča Slomljeni triptih Strahinje Mlađenovića

Ovogodišnje izdanje Somborskog književnog festivala biće održano na Dečjem odeljenju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, uz poštovanje preporučenih mera zaštite i obavezno držanje fizičke distance svih prisutnih. 

Petak, 21. maj 2021.

18:00 - svečano otvaranje Festivala i dodela nagrade na Konkursu za drugu autora mlađih od 35 godina Strahinji Mlađenoviću
18:15 - razgovor i čitanje: Dušan Vejnović, Bojan Krivokapić (razgovor vodi Dragan Babić)

Subota, 22. maj 2021.

18:00 - razgovor i čitanje: Ana Marija Grbić, Bojan Vasić (razgovor vodi Tamara Babić)

—-
Poštovana publiko, najljubaznije vas molimo da pre dolaska na program proverite da li imate povišenu temperaturu. Ako imate bilo kakve simptome, molimo vas da ostanete kod kuće. Na ulasku, molimo vas da pređete preko dezinfekcione barijere, te da dezinfikujete ruke postavljenim dezinfekcionim sredstvom. 

***

Podsećamo na još jedan originaln koncept somborske biblioteke kroz najsavremenije tehnološke aspekte: /Upoznajte autora za decu i mlade/

Predstavljen je i onlajn program Upoznajte autora za decu i mlade, koji je ostvaren zahvalјujući saradnji sa domaćim autorima i izdavačkim kućama.

Zbog aktuelne epidemiološke situacije nismo u mogućnosti da organizujemo književne susrete pisaca sa decom i mladima te smo osmislili ovakav program koji je uspešno realizovan 22. aprila putem zvaničnog naloga Biblioteke na Fejsbuku, kao i na Jutjub kanalu. A počevši već od sutradan, 23. aprila, upravo u povodu i simbolično - Svetskog dana knjige i autorskih prava, jednom nedelјno imaćete priliku da upoznate autore rado čitanih knjiga - šalju još lepu vest iz GB "K. Bijelicki" u Somboru.

Otkrijte ko su im bili uzori, šta ih inspiriše, kako osmišlјavaju likove...

------------

Medijska pratnja: Novi Radio Sombor

Pročitano 734 puta
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…