Dejan Tomić promoviše u Somboru delo: Apoteoza NJ. V. Kralju Petru I Karađorđeviću

* Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. i njihovih potomaka i poštovalaca „Kralj Petar Prvi“ iz Alekse Šantića domaćin je promocije knjige Apoteoza NJ. V. Kralju Petru I Karađorđeviću, autora Dejana Tomića, književnika, umetnika, pisca više istorijskih i kulturoloških publikacija, dugogodišnjeg muzičkog urednika Radio Novog Sada, nekada i Radio Sombora 

Promocija je zakazana u velikoj dvornici Srpske čitaonice "Laza Kostić" u Somboru, u četvrtak, 14. oktobra sa početakom u 19 časova. Navodimo u ovoj najavi događaja jedan od citata iz knjige, akademika Matije Bećkovića, člana Krunskog saveta, koji će biti i jedan od govornika na somborskoj promociji:

KRALj PETAR I OSLOBODILAC

Posle Vožda Karađorđa najopevaniji srpski kralj je njegov unuk Kralj Petar I Oslobodilac. Samo o njima su pevali ne samo domaći nego i strani pesnici, a među njima i oni najveći. Karađorđu je posvećena i kruna srpskog pesničkog genija, srpska nacionalna biblija Gorski vijenac.

Životopis Kralja Petra Oslobodioca liči na sadržaj nekog velikog epa.

Heroika Srbije neodvojivo je od njega i njegove dinastije.

Vožd je Srbe „dizao iz mrtvih“ i „dunuo život srpskoj duši“, a vladavina njegovog unuka od 1903-1921. je trijumf slobode i demokratije, najsrećniji primer u novijoj istoriji Srbije.

Srbija je prošireno Karađorđevo imanje, a tim imanjem vladao je Kralj Petar „sa prstom na ustavu“ kao najomiljeniji, najobrazovaniji, najskrominiji, a najpobožniji srpski kralj, upoređivan sa slavnim kraljevima naše najslavnije Nemanjićske dinastije.

Znao je da su „bez ljubavi narodne slabi svi prestoli zemaljski“.

Kao i svi Karađorđevići i Kralj Petar je živeo u izgnanstvu. Više od pola života bio je izgnanik - uhođen, praćen, hapšen i suđen. Mnoge godine proveo je u vojničkim rovovima ratujući u Francuskoj, Bosanskoj Krajini i Srbiji. Živeo je u Parizu, Ženevi, Pešti, Beču, Temišvaru, Petrogradu, Cetinju... U izgnanstvu je preveo i napisao predgovor za knjigu O slobodi Džona Stjuarta. Svoju vladavinu u Srbiji započeo je zakonom koji je imao samo jedan član: „Štampa u Srbiji je slobodna“.

Posle slavnih pobeda u Balkanskim ratovima došao je Prvi svetski rat u kome je „Srbija izgubila sve osim časti“. Tada je državu izneo iz zemlje i stupio na biblijski put i Albansku Golgotu. Svaka njegova stopa je ostala živa i prešla u nadležnost istorije i poezije. Oslobodio je i ujedinio svoj narod rasejan u Osmanskom i Habzburškom carstvu. „Idući po vodi kao po suvu, kao Mojsije, izveo je svoj narod iz Egipta i zla“.

Zlo vreme je zabranilo pesme posvećene njemu, srušilo je sve njegove spomenike, promenilo imena ulica i trgova koji su nosili njegovo ime - sem spomenika i ulice blizu Jelisejskih polja i Trijumfalne kapije.

Dejan Tomić, neumorni čuvar kulturne baštine i skrajnute povesnice APOTEOZOM Nj. V. KRALjU PETRU I KARAĐORĐEVIĆU je sve zaboravljene pesme i srušene spomenike posvećene Kralju Petru - obnovio i vratio čitaocima i srpskom narodu. (Izvor: arhivvojodine.org.rs)

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg projekta "Uvek na licu mesta" sufinansiranog iz budžeta grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor
(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)
Pročitano 714 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…