Odštampajte ovu stranicu
Dejan Tomić promoviše u Somboru delo: Apoteoza NJ. V. Kralju Petru I Karađorđeviću

* Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. i njihovih potomaka i poštovalaca „Kralj Petar Prvi“ iz Alekse Šantića domaćin je promocije knjige Apoteoza NJ. V. Kralju Petru I Karađorđeviću, autora Dejana Tomića, književnika, umetnika, pisca više istorijskih i kulturoloških publikacija, dugogodišnjeg muzičkog urednika Radio Novog Sada, nekada i Radio Sombora 

Promocija je zakazana u velikoj dvornici Srpske čitaonice "Laza Kostić" u Somboru, u četvrtak, 14. oktobra sa početakom u 19 časova. Navodimo u ovoj najavi događaja jedan od citata iz knjige, akademika Matije Bećkovića, člana Krunskog saveta, koji će biti i jedan od govornika na somborskoj promociji:

KRALj PETAR I OSLOBODILAC

Posle Vožda Karađorđa najopevaniji srpski kralj je njegov unuk Kralj Petar I Oslobodilac. Samo o njima su pevali ne samo domaći nego i strani pesnici, a među njima i oni najveći. Karađorđu je posvećena i kruna srpskog pesničkog genija, srpska nacionalna biblija Gorski vijenac.

Životopis Kralja Petra Oslobodioca liči na sadržaj nekog velikog epa.

Heroika Srbije neodvojivo je od njega i njegove dinastije.

Vožd je Srbe „dizao iz mrtvih“ i „dunuo život srpskoj duši“, a vladavina njegovog unuka od 1903-1921. je trijumf slobode i demokratije, najsrećniji primer u novijoj istoriji Srbije.

Srbija je prošireno Karađorđevo imanje, a tim imanjem vladao je Kralj Petar „sa prstom na ustavu“ kao najomiljeniji, najobrazovaniji, najskrominiji, a najpobožniji srpski kralj, upoređivan sa slavnim kraljevima naše najslavnije Nemanjićske dinastije.

Znao je da su „bez ljubavi narodne slabi svi prestoli zemaljski“.

Kao i svi Karađorđevići i Kralj Petar je živeo u izgnanstvu. Više od pola života bio je izgnanik - uhođen, praćen, hapšen i suđen. Mnoge godine proveo je u vojničkim rovovima ratujući u Francuskoj, Bosanskoj Krajini i Srbiji. Živeo je u Parizu, Ženevi, Pešti, Beču, Temišvaru, Petrogradu, Cetinju... U izgnanstvu je preveo i napisao predgovor za knjigu O slobodi Džona Stjuarta. Svoju vladavinu u Srbiji započeo je zakonom koji je imao samo jedan član: „Štampa u Srbiji je slobodna“.

Posle slavnih pobeda u Balkanskim ratovima došao je Prvi svetski rat u kome je „Srbija izgubila sve osim časti“. Tada je državu izneo iz zemlje i stupio na biblijski put i Albansku Golgotu. Svaka njegova stopa je ostala živa i prešla u nadležnost istorije i poezije. Oslobodio je i ujedinio svoj narod rasejan u Osmanskom i Habzburškom carstvu. „Idući po vodi kao po suvu, kao Mojsije, izveo je svoj narod iz Egipta i zla“.

Zlo vreme je zabranilo pesme posvećene njemu, srušilo je sve njegove spomenike, promenilo imena ulica i trgova koji su nosili njegovo ime - sem spomenika i ulice blizu Jelisejskih polja i Trijumfalne kapije.

Dejan Tomić, neumorni čuvar kulturne baštine i skrajnute povesnice APOTEOZOM Nj. V. KRALjU PETRU I KARAĐORĐEVIĆU je sve zaboravljene pesme i srušene spomenike posvećene Kralju Petru - obnovio i vratio čitaocima i srpskom narodu. (Izvor: arhivvojodine.org.rs)

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg projekta "Uvek na licu mesta" sufinansiranog iz budžeta grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor
(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!)
Pročitano 641 puta
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…