Doktor Zdravko Hlodik ovogodišnji dobitnik Oktobarske nagrade Grada Sombora

* Najviše društveno gradsko priznanje, Oktobarska nagrada grada Sombora, za 2021. godinu pripala je doktoru Zdravku Hlodiku koju mu je na svečanoj akademiji u velikoj sali zgrade Županije uručio gradonačelnik Antonio Ratković na tradicionalnom obeležavanju Dana oslobođenja Sombora od fašizma, 21. oktobra 1944. u Drugom svetskom ratu

Kako je u obrazloženju istaknuto, doktor Hlodik je ovo priznanje zaslužio požrtvovanim radom i nesebičnošću u prevenciji i lečenju stanovništva grada Sombora što je naročito pokazao u borbi protiv Sars Cov-2 virusa. Doktor Zdravko Hlodik* zahvaljući se na priznanju pozvao je sugrađane da se vakcinišu, istakavši da je to jedini put da se pobedi virus.

Svečanost je počela intoniranjem himne Srbije „Bože pravde“ u veličanstvenom izvođenju učenika Srednje muzičke škole „Petar Konjović“ u Somboru, hora, pevača etnomuzikološkog smera i kamernog orkestra koji su izveli i prigodan program osim tradicionalnih izvornih pesama na srpskom, i na ruskom i bugarskom jeziku. Potom je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, čestitajući sugrađanima praznik, poručio je da je najvažniji zadatak da se novim generacijama prenese poruka o strahotama fašističkog terora koje nikada više ne smeju da se ponove.

- Polaganjem venaca na spomenike boraca odali smo počast znanim i neznanim junacima - rekao je gradonačelnik Ratković i dopunio: - Oni su pre svega bili ljudi koje je zadesilo jedno od najgorih užasa u našoj istoriji. Sigurno je da su osećali strah i neizvesnost, ali jača od svega bila je njihova hrabrost i vera u slobodu. Čast mi je što imam priliku da im na ovaj način iskažem svoju najdublju zahvalnost što nisu poklekli, zahvalnost u ime svih sadašnjih i budućih generacija.

U ime gradskog odbora SUBNOR-a Sombor, predsednik Petar Grabež je poručio da Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata danas igra važnu ulogu u čuvanju sećanja na Drugi svetski rat i naše žrtve koji su živote za slobodu položili. Članovima SUBNOR-a Srbije, Željku Milojeviću iz Mesnog udruženja Kljajićevo, Đurađu Milanoviću - Gradski odbor Sombor i Zdravku Subotiću, članu predsedništva SUBNOR-a Srbije zahvalnice je dodelio gradonačnik Ratković.

*Iz biografije: Ovogodišnji laureat, doktor Zdravko Hlodik je rođen  21. septembra 1962. u Slavonskoj Požegi, od oca Zdravka, profesora neurologije Medicinskog fakulteta u Tuzli i majke Milene, učiteljice. Osnovnu  i srednju školu završio je u Tuzli, gde završava i Medicinski fakultet 1987. sa prosečnom ocenom 9. Nakon završetka fakulteta zapošljava se kao asistent na Katedri za sudsku medicinu tuzlanskog Medicinskog fakulteta. Zbog rata na prostorima tadašnje SFRJ dolazi u Sombor 1991, postaje lekar u Domu zdravlja gde je radio u više seoskih ambulanti, jedanest godina je radio u zdravstvenoj ambulanti u Svetozaru Miletiću. Od 2006. prelazi u ambulantu u ulici Hajduk Veljka u Somboru. Od 2002. je načelnik službe Opšte medicine sela, a 2017. dobija funkciju načelnika Opšte medicine sela i grada kao i pomoćnika direktora za medicinka pitanja u Domu zdravlja u Somboru.

Specijalizaciju iz opšte medicine završava 2007. na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu sa prosečnom ocenom 5. Od 10. februara 2020. formira Kovid ambulantu u Somboru, gde se prvi put susreće sa infekcijom izazvanom Sars Cov-2 virusom, nepoznanicom za čitav svet. Ambulanta je najpre formirana postavljanjem vojnog šatora u dvorištu ambulante Hajduk Veljka. Potom, od 15. marta 2020. imenovan je za rukovodioca Kovid ambulante. U borbi protiv Sars Cov-2 virusa zajedno sa timom lekara radi svakodnevno od 7 ujutru do 10 naveče, pomažući i drugim lekarima u Somboru informacijama i iskustvom u borbi protiv virusa. Zbog nedostatka kadrova, od 15. jula prošle godine radi kao jedini lekar u Kovid ambulanti, sve do 1. oktobra kada ambulanta biva premeštena na drugu lokaciju, u ulicu Mite Popovića, na mesto nekadašnjeg antituberkuloznog dispanzera.

Kada je 8. januara ove godine započela vakcinacija u našoj državi, dr Zdravko Hlodik postaje koordinator punkta za vakcinaciju Grada Sombora. Ujedno organizuje 32 akcije vakcinacije građana u naseljenim mestima čime je obuhvaćeno oko pet hiljada žitelja, a na vakcinalnom punktu ukupno je podeljeno 75.897 doza.

Osim rukovođenja Kovid ambulantom i radom u njoj, organizacijom vakcinacije stanovništva u Somboru, dr Zdravko Hlodik rukovodi i radom 22 ambulante Opšte medicine, u cilju obezbeđenja pružanja redovne zdravstvene zaštite u vreme pandemije. Obavlja i poslove pomoćnika direktora za medicinska pitanja i aktivno učestvuje u rešavanju zdravstvenih problema svih službi Doma zdravlja „Dr Đorđe Lazić“ u Somboru. U toku radnog veka, dr Zdravko Hlodik je zbog svojih izuzetnih rezultata u radu više puta nagrađivan; 1989. godine ukazom predsedništva SFRJ nagrađen je Medaljom zasluga za narod radeći na identifikaciji nastradalih rudara u rudniku Dobrnja; za rad u zdravstvenoj ambulanti u Svetozaru Miletiću dobio je Zahvalnicu Društva lekara Vojvodine SLD za organizaciju primarne zdravstvene zaštite, ove godine pripala mu je i Zahvalnica grada Sombora za profesionalno vođenje Kovid ambulante, neumoran i posvećen rad na zaštiti zdravlja i života stanovnika Sombora.

- U dodatku, galerija fotografija: Srđan Ačanski -

Rubrika je sastavni deo ovogodišnjeg projekta "Uvek na licu mesta" sufinansiranog iz budžeta grada Sombora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor
(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)
Pročitano 1064 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…