Zimsko računanje vremena počinje noćas - možete slobodno da pomerite kazaljke na satu

* Da sutra ne biste poranili na nedeljni ručak, eventualni sastanak, jutarnju, ili popodnevnu kafu ili pak na posao i to za čitav sat, preporučujemo da noćas pomerite kazaljke na vašem satu sa 3 na 2 časa. Počinje zimsko računanje vremena - a neko bi u "prevodu" rekao, spavaćete taj čitav sat, duže

Zimsko računanje vremena ove godine u Srbiji počinje u noći između subote 30. i nedelje 31. oktobra i trajaće do poslednjeg vikenda u martu. Tada, ukoliko se konačno ne ukine već dugo najavljivano takozvano "sezonsko pomeranje sata", ponovo počinje letnje računanje vremena. Ono je u Srbiji uvedeno podsetimo, 1983. godine a regulisano je usvojenim Zakonom o računanju vremena.

Prelazak sa letnjeg računanja vremena na zimsko prvi put je zabeležen informacije radi, još 1916. godine u zemljama Severne Evrope, dok je pomeranje kazaljki u Zapadnoj Evropi uvedeno početkom 70-tih godina prošlog veka.

Iako je dakle lane, bilo najava, da će od ove godine u Srbiji biti ukinuto pomeranje kazaljki za jedan sat unazad i da bi trebalo da se uvede jedinstveno računanje vremena, to se ipak nije dogodilo.

Osim Srbije, države članice Evrospske unije, takođe će vratiti časovnike za sat unatrag, jer nisu postigle saglasnost o predlogu Evropske komisije od pre tri godine, u vezi sa tim da bude ukinuto sezonsko pomeranje sata poslednje nedelje u martu, odnosno u oktobru.

Podsećanja radi takođe, evropski ministri saobraćaja odlučili su u decembru 2018. godine da odlože odluku o ukidanju sezonskog pomeranja sata do 2021. godine - ali se posle toga, ipak ništa nije dogodilo.

Pomeranje časovnika ne primenjuje se u svim državama sveta i ne dešava se u isto vreme. Tako, Rusija i Belorusija ukinule su ovu praksu, a Turska od 2016. godine primenjuje stalno letnje računanje vremena.

Za one zemlje koje planiraju da zauvek ostanu na letnjem računanju vremena trebalo bi da pomere kazaljke poslednji put u martu 2022, a one koje odaberu zimsko računanje vremena, podešavaće satove poslednji put u oktobru 2022. godine.

S druge strane, oni koji noćas zaborave da pomere kazaljke i istovremeno su korisnici tzv, "pametnih telefona" i raznih tehničkih uređaja, možda ipak neće poraniti - tokom nedeljnog dana, inače poslednjeg u oktobru.

Operativni sistemi poput Android-a, IOS-a, Windows-a, imaju automatsku mogućnost prelaska sa jednog računanja vremena na drugi.

Ipak, ovo stvarnosno znači da ćemo večeras spavati „sat vremena duže“ i još jednom ne zaboravite noćas da svoje časovnike podesite i vratite sat vremena unazad!

Medijska pažnja i pratnja: Novi Radio Sombor
(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadržaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima)
Pročitano 354 puta
Tagovano

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svi koji želite, možete da postanete saradnici Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast, pošaljite vest, informaciju, fotografije.

Dobrodošli saradnici u marketingu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-65-8-675-445

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…