Putešestvije 13: Bosnom i Hercegovinom, Jezero Klinje smaragdni biser Istočne Hercegovine pored Gacka

* Gacko je gradsko naselje i sedište opštine u Republici SrpskojBiH. Nalazi se u istočnom delu Hercegovine. Prema podacima poslednjeg popisa stanovništva 2013. godine, u Gacku je živelo ukupno 5.363 lica, danas je taj broj neznatno veći

Po nadmorskoj visini je najviši gorski deo Hercegovine, sa prosečnom nadmorskom visinom od preko 1.000 m. Zajedno sa Trebinjem, Bilećom i Nevesinjem čini istočnu oblast Hercegovine poznatu pod imenom Istočna Hercegovina, prirodnu granicu Istočne i Zapadne Hercegovine predstavlja reka Neretva.

***Nestankom „Stare Hercegovine“ gatačka župa je izgubila veći deo teritorije, koji je pripao Crnoj Gori i to posle 1878. i 1912. godine, Berlinskog Kongresa i Balkanskih ratova. Da bi posle Drugog svetskog rata Herecegovini bio oduzet izlaz na more koji je vekovima imala, u Boko-kotorskom zalivu postoji granični kamen na kojem piše "Ercegovina" kako stariji ljudi i danas vole reći..... jeste li se ikad pitali zašto se Herceg Novi zove baš tako..... niste.... tajna je u prvom delu naziva.... ali o svemu tome neki drugi put....

KARTA STARE HERCEGOVINE

(dobar deo Crne Gore, deo zapadne Srbije i prostor do Livna)

Veliki deo tadšnje Hercegovine je pripojen Crnoj Gori, možete na karti da vidite kolika je Hercegovina bila

Današnja teritorija opštine Gacko iznosi 736 km² površine.

Gacko se, nalazi na raskršću puteva koji ga presecaju na četiri, skoro identična, dela: Prema Nikšiću (jugoistočni pravac), Bileći i Trebinju (južni pravac), Nevesinju i Mostaru (zapadni pravac) kao i Foči i Sarajevu (severni pravac).

***Jezero Klinje je veštačko jezero blizu Gacka, od kojeg je udaljeno oko osam kilometara. Jezero je smešteno u Gatačkom polju, nedaleko od magistralnog puta Gacko-Foča. Poznato je i kao Donje jezero jer se neposredno iznad ovog jezera nalazi i jezero Vrba.

Jezero je nastalo nakon izgradnje brane „Klinje“ 1891. i 1896 godine za vreme vladavine Austrougarske, naziv je dobilo po toponomu Klina koji se nalazi u Gatačkom polju. Interesantno je da je za vezivanje blokova brane korišćena vulkanska lava sa Vezuva.

Brana je pravljena za potrebe navodnjavanja Gatačkog polja, i predstavlja prvu lučnu branu na prostoru bivše Jugoslavije. Sada je kulturno-istorijski spomenik i pod zaštitom je države. Brana je visoka 26 metara, gornja širina joj je 4,6 metara, a na temelju 16,7 metara, dužina joj je 104,5 metara. Danas brana nema prvobitnu funkciju već predstavlja popularnu ribolovačku i izletničku lokaciju

Vlada Republike Srpske je u Prostornom planu Republike Srpske još 2015. godine planirala da na užem području ovoga jezera napravi više turističko-ugostiteljskih objekata, luksuznih hotela, etno-sela, terena za rekreaciju, staza za jahanje i plaža, mada od toga, svega barem za sada nema ništa.

 /**/

- Galerija ispod teksta -

 Media attention and coverage: Novi Radio Sombor
(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)
accompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc.

Pročitano 693 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…