Putešestvije 14: Bosnom i Hercegovinom Goražde, rakrsnica puteva na Drini

* U samo Goržade sam stigao negde u popodnevne sate u vreme Kurban Bajrama, bio je lep sunčan dan, grad je bio tih i miran, nije bilo gužve niti prometa, tek po koji slučajni prolaznik……U centru grada u ulici Maršala Tita, na Energo-petrolovoj pumpi dočekuje me ljubazan prodavac goriva, Hihad….sipam gorivo po ceni od oko 3,65 km po litri…..

Duž čitavog Bosansko-podrinjskog kantona očekuju vas odlični novoasfaltirani putevi….. na samom ulasku u Republiku Srpsku iz pravca Goražda kod Foče….kompletna leva traka puta završila je u provaliji….i to bez adekvatnog obeležja i signalizacije….apelujemo na nadležne ali i na vozače da prilagode brzinu uslovima puta…..sunce ti, postadoh ko Alvirović……

Idemo dalje......

Goražde je gradsko naselje kao i sedište istoimenog grada, u istočnom delu entiteta Federacije BiH, tj. Bosne i Hercegovine, sa oko 20 hiljada stanovnika, broj stanovnika je u konstantnom opadanju zbog iseljavanja ljudi naročito mladih u potrazi za boljim životom.

Istovremeno je i glavni grad Bosansko-podrinjskog kantona. Teritorija grada je omeđena sa 43° 39′ 58″ severne geografske širine, 18° 58′ 33″ istočne geografske dužine. Vremenska zona je UTC +1 (CET) a leti UTC +2 (CEST). Pozivni broj za Bosansko Podrinski kanton je 038, dok je poštanski broj 73000 (ostao iz vremena dok je SR BIH bila u sastavu Jugoslavije).

Do Goražda ima 561 km (od Sombora odakle krećem), za šta je potrebno oko 5 i po sati vožnje, uz poštovanje svih propisa i saobraćajne signalizacije. Put nas je iz Sombora vodio magistralnim putem do Vrbasa, gde se uključujemo na autoput E-75, prolazimo pored Novog Sada i Beograda gde se uključujemo na Autoput Miloš Veliki kojim vozimo do Čačka, gde se u mestu Pakovraće isključujemo…… nastavljamo do Kotromana, uz kraće granične formalnosti prelazimo u Bosnu i Hercegovinu, za ulazak je dovoljna lična karta, a ako se ide sopstvenim vozilom od dokumenata je potrebna važeća vozačka i saobraćajna dozvola, a ukoliko niste vlasnik vozila zatrebaće vam ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu; zeleni karton nije potreban već duže vreme.

Od prelaza do Goražda  ima oko 60 km, Višegrad je nešto bliži do kojeg ima 20-tak kilometara. Obratite pažnju na deonici kompletnog autoputa Miloš Veliki - ima samo jedna pumpa, sa desne strane i to skoro na izlazu sa autoputa u mestu Sokolići. Odmorišta takođe ima malo, još jedan apel za nadležne!  Putarina za čitav autoput od Vrbasa do Čačka iznosi 800 dinara, za nekih 250 km puta.

Konvertibilne marke u aponeima od 10, 20 i 50

Lokalna novčana jedinica u BiH je konvertibilna marka (KM); odnos prema dinaru je 1km za 65 dinara ili 1 euro za 1,95 kmKonvertibilna marka drži kontinuitet sa nemačkom markom, od kada je uvedena, odnos je bio 1km-1dm. Inače cene u kafićima i restoranima su otprilike kao i u Srbiji, možda nešto niže.....dok su cigarete nešto skuplje....eto, pa imajte u vidu i to ako prolazite ovim krajem.....

U gradu odličnu pokrivenost imaju sva tri operatera koja imaju koncesiju za rad u Bosni i Hercegovini, MTELBH TELECOM i ERONETAko putujete iz Srbije korisna informacija je da je roming ukinut, za neku poštenu upotrebu se ne naplaćuje, uglavnom je dozvoljena potrošnja 1 gb interneta, dok preko toga operater naplaćuje.

*Cene pripejd kartica lokalna tri operatera kreću se oko 5 km (oko 330 din) i mogu se koristiti na čitavoj teritoriji Bosne i Hercegovine

Geografija

Grad se nalazi na nadmorskoj visini od 345 metara, u gornjem toku reke Drine koja ovde odstupa od svog pravca ka severu i teče prema severoistoku. Goražde je okruženo šumovitim brdima i planinama. U blizini grada nalazi se Vrh Sjenokos visok je 960 metara, dalje ka zapadu je vrh Oštro, visine 1.016 metara, koji pripada planini Jahorini koja je deo Dinarskog planinskog sistema, sa najvećim vrhom Ogorjelica od 1916 metara, koji je skoro duplo viši od gore pomenutog vrha koji se nalazi u blizi Goražda.

Reka Drina kod Goražda

Područje opštine je prirodno središte Gornje-drinske regije između Foče, Čajniča, Rogatice, Rudog i Višegrada. Ovaj brdsko - planinski kraj odlikuje se blagom klimom sa dosta padavina tokom čitave godine. Pašnjaci i livade su pogodne za stočarstvo, a doline i blage padine uz Drinu, Štalu i Podgranjensku reku, Osanicu i Ocku pružaju dobre uslove za ratarstvo i voćarstvo

Goražde centar, spoj stare i novije socijalističke gradnje iz sredine 70-tih

Istorija

U srednjem veku Goražde je pripadalo tadašnjoj Budimljskoj župi. Kao trgovačko središte i gradsko naselje Goražde se pominje 1379. godine, a kao utvrđeni grad, 1444. godine. U neposrednoj blizini grada se nalazio grad Sandalja Hranića Samobor, koji je danas u sastavu opštine Novo Goražde. Herceg Stjepan/Stefan Hranić podiže crkvu Sv. Đorđa 1446. godine, to je bila jednobrodna mala građevina, bez kubeta, koja je kasnije dosta menjana i dograđivana tako da je izgubila svoj dotadašnji izgled. U ovoj crkvi je bila Goraždanska štamparija, u kojoj je 1521. godine štampan Goraždanski psaltir.

Pored Goražda na Drini nalazio se kameni most koji je sagrađen 1568. godine za vreme budmiljskog paše Mustafe. U Prvom svetskom ratu, crnogorske trupe zauzele su Goražde 15. septembra 1914. godine. Za vreme Kraljevine Jugoslavije, Goražde je deo Sarajevske oblasti, u okviru Čajničkog sreza (1923-29), zatim je u okviru Drinske banovine (do 1941). U Goraždu je 1938. godine osnovana Voćarska stanica, prva u državi. Nakon kratkotrajnog aprilskog rata 1941. godine i sloma Kraljevine Jugoslavije, grad je bio po četvorogodišnjom okupacijom NDH, koja je bila podeljena na Italijansku i Nemačku okupacionu zonu, a defakto je bila pod kontrolom nacističke Nemačke. Goražde je oslobođeno 18. septembra 1944. godine.

Goražde u Jugoslaviji

Od 1944. godine pa do 1992. godine Goražde je bilo u sastavu SFR JugoslavijeZa vreme Jugoslavije grad postaje privredni, industrijski i regionalni centar ovog dela Bosne, pa sedište opštine i dobijaju sopstvene registarske oznake GŽ*.

U gradu tada biva aktivna metalna industrija “Pobjeda” kao i građevinska, prehrambena i tekstilna industrija. U neposrednoj blizini grada u selu Vitkovići gradi se pogon hemijske industrije veštačkih đubriva i azotnih jedinjenja. Grad postaje saobraćajna raskrsnica između tadašnjih republika SFRJ, BiH, Srbije i Crne gore. U gradu se otvaraju srednje i više škole, dok se u okolini zbog dobrih prirodnih uslova, unapređuje i razvija voćarstvo.

Centar Goražda, Ulica Maršala Tita sa natpisom na kojem je ispisana čestitka za Kurban Bajram

Goražde od 1992.godine do danas

U martu 1992. godine Bosna i Hercegovina proglašava nezavisnost i odvajanje od SFRJ. U ratnim sukobima koji će uslediti od 1992. pa 1995. godine, grad trpi znatna razaranja, bivaju oštećene putna i stambena infrastkutra, kao i pojedini industrijski kapaciteti.

Nakon rata kreće se u potpunu obnovu. Međutim tranzicija koju karakeriše kolaps preduzeća u vlasništvu države, kao i njihovu prodaju u bescenje, nije zaobišla ni ovaj kraj. Trenutno u gradu radi turski gigant auto-elektro industrije “Enka”

Mada i ovde, doduše kao i u većini zemalja bivše Jugoslavije, ali i istočnog bloka, više je nego evidentno iseljavanje mladih i odlazak trbuhom za kruhom........

U poslednjih 20 godina kompletna Bosna i Hercegovina je izgubila trećinu stanovništva..... Jednostavno kao društvo, nismo se snašli u tom bolnom prelasku sa centralno planske na tržišnu, industriju, ekonomiju....... a političari i sa ove i sa one strane Drine ne znaju i ne vide, ili jednostavno neće da vide i znaju, dok je tako....odlaziće se.....a njima to verovatno i odgovara.

Nećemo dalje, izašli smo iz okvira putopisa....vidimo se u nekom od narednih......za kraj srećan mi rođendan.....:-)

*Gradovi pobratimi Goražda su:

GALERIJA SLEDI U NASTAVKU

Media attention and coverage: Novi Radio Sombor
(All copyrights of any further publication of this section and its entire content posted on the portal of Novi Radio Sombor without the request and permission of any party or individual are protected and retained by all relevant legal mechanisms)
accompanied by: Srdjan Acanski, B.Sc.

Pročitano 670 puta

       

Kontakt

Venac Stepe Stepanovića 9 (kancelarija) Ivana Kosančića 19 (redakcija, sedište) 25000 Sombor, Srbija

e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefon: +381-25-510-16-41
Mobilni: +381-65-8-675-445

Portal:

http://noviradiosombor.com

Internet radio: Novi Radio Sombor

http://www.omiljeniradio.com/index.php/radio-uzivo-online-srbija/1130-novi-radio-sombor-uzivo-online.html 

POSTANITE SARADNICI

Svako ko želi, može da postane saradnik Novog Radio Sombora, bilo gde da živite i boravite.

Izaberite oblast koja vam je bliska, pošaljite vest, informaciju, fotografije, istražite.

Postanite dopisnik, iz svog mesta gde trenutno ili trajno boravite, svoje države. 

Dobrodošli saradnici u marketingu, menadžmentu i oglašavanju!

Javite se na e-mail:

office@noviradiosombor.com

Telefoni: +381-65-8-675-445

+381 25 510-1641

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…